Плодовете са изключително полезни и са важна част от ежедневното ни меню, но някои от тях са с твърде високо съдържание на захар, което определено не е добре.
Независимо дали имате здравословно състояние, като диабет, или искате да намалите приема на захар, важно е да знаете кои са плодовете с по-ниско съдържание на захар.
1. Цитруси
Pexels
Лимоните, лаймовете, грейпфрутите и повечето други цитрусови плодове имат минимално съдържание на захар, поради което винаги, когато е възможно, предпочитайте прясно изцеден сок, вместо бутилиран. Тези плодове също са с високо съдържание на витамин С и дори могат да намалят възпалението в тялото.
2. Горски плодове
Pexels
Не е изненада, че горските плодове са едни от най-здравословните плодове, които можете да ядете. Те са с ниско съдържание на захар, но с високо съдържание на антиоксиданти. Плюс това, те са заредени с калий, магнезий, витамини С и К, фибри и пребиотици, което е чудесно за здравето на червата.
3. Киви
Pexels
Кивито може да не е най-популярното сред любителите на плодовете, но има повече хранителни предимства, отколкото подозирате. Подобно на горските плодове, кивито е чудесен източник на антиоксиданти и витамин С и съдържа фибри. Вярвате или не, някои хора се наслаждават на кивито точно като на ябълка, като го хапват, заедно с кожата и всичко останало.
4. Пъпеш
Pexels
Пъпешът не само е с ниско съдържание на захар, но има тонове калий, който е важен за здравето на сърцето ви.
5. Праскови
Pexels
Знаете ли, че прасковите са суперхрана? Те са пълни с важни витамини и минерали, като витамини А и С, и също така съдържат калий, флуорид и желязо. Освен да похапвате праскови, можете да ги добавите към хрупкава лятна салата или да ги изпечете на скара за вкусен, здравословен десерт.
6. Авокадо
Pexels
Ако сте забравили, че авокадото всъщност е плод – не се притеснявайте, не сте сами. Обикновено смятаме, че авокадото е източник на здравословни мазнини, но то също е с високо съдържание на фибри и дори има малко протеини. Авокадото е чудесен плод с ниско съдържание на захар, който можете да добавяте към почти всичко.
7. Кайсии
Pexels
Освен морковите, кайсиите са едно от най-добрите неща, които можете да ядете, за да поддържате цялостното здраве на очите. И точно като прасковите, този костилков плод също се счита за суперхрана, тъй като е пълен с бета каротин и антиоксиданти. Ако обичате да похапвате сушени кайсии, просто внимавайте колко ядете. Дехидратираните плодове обикновено имат много повече захар
8. Смокини
Pexels
Когато смокините са в сезон, те са може би едни от най-вкусните плодове, които можете да хапвате. Смокините са друг плод, който трябва да ядете в умерени количества, защото съдържат повече въглехидрати от други плодове и яденето на твърде много може да доведе до скок на кръвната захар.
9. Червени боровинки
Pexels
Червените боровинки най-често се продават сушени или като сок, който съдържа големи количества добавена захар. Пресните боровинки обаче имат само около четири грама захар на чаша, което изобщо не е много. Добавете тези малки тръпчиви плодове към вашите смутита или салати за допълнителни антиоксиданти и вкус.
10. Нар
Pexels
Наровете са с ниско съдържание на захар и съдържат полифеноли, които са мощни антиоксиданти, които насърчават здравето на сърцето и могат да имат противоракови ползи. Подобрете вашите салати, парфета с кисело мляко и гарнитури с щедра шепа семена от нар.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |