10 фини детайла във външния ни вид, които издават реалната ни възраст

10 фини детайла във външния ни вид, които издават реалната ни възраст

Живеем в епоха, в която грижата за външния вид се е превърнала не просто в норма, а в задължителна. Много от нас обаче често си мислят, че само видимите части на тялото, като лицето, шията и ръцете, изискват специално внимание. Много малко хора са загрижени за малко видими области, които могат да разкрият нашата възраст по-лесно, отколкото си мислим.

1. Мигли

Нивото на естроген, който е хормонът, отговорен за младостта и здравето на кожата и косата ви, постепенно намалява с възрастта. Това засяга и вашите мигли - те стават по-къси, по-рядки и по-чупливи.

Как да го предотвратите:

За да се избегне това, експертите препоръчват да премахвате грима на очите преди лягане и да не използвате прекалено често уред за извиване на мигли, защото агресивното навиване може да повреди и дори да счупи крехките косми по клепачите. Ако миглите ви са отслабнали с времето, подхранващите балсами и серуми могат да помогнат за възстановяване на състоянието им.

2. Вежди

Веждите ни изтъняват по същата причина и губят блясъка и цвета си. В резултат на това те стават почти невидими, а очите ви изглеждат по-малко изразителни.

Как да го предотвратите:

Можете да накарате веждите си да изглеждат така, както преди, с помощта на наличните продукти, които можете да намерите вкъщи, или с професионални процедури за разкрасяване. Вкъщи ще ви трябват молив с подходящ нюанс, добра четка и фиксиращ гел. Но ако искате да коригирате ситуацията по по-радикален начин, който има по-дълготраен ефект, заложете на микроблейдинг на веждите. Преди да решите обаче да направите тази процедура, трябва да се консултирате с дерматолог, за да избегнете възможни усложнения.

3. Коса

Сивата коса е един от най-очевидните признаци на стареене. Но освен това, дебелината и структурата на косата също се променят с възрастта. Косата става по-тънка и по-лека и много фоликули спират да произвеждат нови косми. В резултат на това количеството коса намалява и скалпът става по-видим.

Как да го предотвратите:

Не можете да върнете времето назад, но можете да забавите процеса на стареене на косата си. За целта изберете правилните продукти, не забравяйте за овлажняването и подхранването, не използвайте твърде много шампоан и се опитайте да миете косата си поне два пъти седмично.

4. Нос

Причината, поради която носът ни нараства с възрастта, е безкрайното привличане на гравитацията и постепенното разграждане на протеини, колаген и еластин в кожата ви, особено в носния връх.

Как да го предотвратите:

Въпреки че този процес е напълно естествен, едва ли някой приема такива промени. Но не се притеснявайте, можете да коригирате формата на носа си без никакви вредни процедури. Просто използвайте контуриране с гримове.

5. Устни

Устните ни стават по-тънки с възрастта и контурите им се размиват. Това е така, защото тялото ни започва да произвежда по-малко колаген. Това вещество е отговорно за здравината и еластичността на кожата и придава форма на устните. Ултравиолетовата светлина също допринася за този процес. Има вредно въздействие върху състоянието на кожата ви като цяло.

Как да го предотвратите:

Можете да защитите устните си от негативното въздействие на слънцето с балсам и червило, които имат UV защита. И за да върнете устните си в свежия им вид, заложете на перманентен грим. Преди обаче да си уговорите среща за тази процедура, внимателно проучете възможните нежелани реакции и се уверете, че специалистът е добър. 

6. Таз

Изследванията показват, че тазът на жената се стеснява с възрастта. Костите на тази част на тялото растат, когато жената е още млада, но щом достигне върха на плодовитостта, процесът се обръща. Така че тазът на жена над 70 години е с около 8% по-тесен от този на жена на средна възраст.

Как да го предотвратите:

Уви, не можете да направите нищо по въпроса. Единственият изход е да поддържате костите си здрави възможно най-дълго. За да направите това, трябва да преразгледате диетата си, като ядете повече пресни зеленчуци, храни с високо съдържание на протеини и калций. Редовните силови тренировки също могат да помогнат за укрепване на костите ви.

7. Ходила

Свързаните с възрастта промени в хормоните правят най-външния слой на нашата кожа (роговия слой) по-дебел. Освен това подкожната тъкан става по-тънка с възрастта. В резултат на това кожата става суха и стегната. Това е особено вярно в областта на краката: кожата става груба, лющеща се и се покрива с пукнатини.

Как да го предотвратите:

Използвайте овлажнител всеки ден, за да предотвратите лющене и стягане. Що се отнася до мазоли, козметик или ортопед може да ви даде някои лекарства.

8. Колене

Коленете ви трябва да се движат много, така че не е изненада, че кожата върху тях се разтяга. В допълнение към това, мускулите и връзките стават по-слаби с възрастта, което се отразява на външния вид на краката и причинява болка и дискомфорт.

Как да го предотвратите:

За съжаление е невъзможно да накарате коленете ви да изглеждат по-млади. Но можете да предотвратите стареенето им, като укрепите мускулите с помощта на клекове, редовно ходене и колоездене.

9. Подмишници

Областта на подмишниците може да разкрие и вашата възраст. Кожата там е много чувствителна и губи своята еластичност доста рано.

Как да го предотвратите:

Вместо да криете раменете си под дрехите, опитайте се да забавите увисването на кожата на подмишниците си възможно най-дълго. Раменната област изисква същото ниво на упражнения като корема. Така че не забравяйте да се съсредоточите върху тази област, когато тренирате. За да тонизирате трицепса си, опитайте да правите лицеви опори и други упражнения за изграждане на трицепс.

10. Зеници

С течение на времето мъничките мускули, които контролират размера на зениците на очите ви, може да отслабнат. Зеницата става по-малка и по-малко реагира на промените в светлината. Ето защо хората на шейсет години се нуждаят от 3 пъти повече светлина, за да четат удобно в сравнение с тези на двадесет години. 

Как да го предотвратите:

За съжаление е трудно да се предотвратят промени във вътрешните структури на очите. Редовните офталмологични прегледи, правилната диета и поддържането на нормални нива на кръвната захар и кръвното налягане ще ви помогнат да избегнете сериозни промени в зрението в напреднала възраст.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay