10 храни, които можем да съхраняваме по-дълго, отколкото мислим

Вижте кои са те и как трябва да се съхраняват

10 храни, които можем да съхраняваме по-дълго, отколкото мислим

Лятото винаги носи слънце и радост и бихме искали да имаме винаги купа с пресни плодове на масата. За съжаление обаче повечето храни имат доста кратък срок на годност. Но не се притеснявайте! Ще ви дадем няколко съвета как да се наслаждавате на пресни плодове, сирена и деликатеси по-дълго време.

1. Ягоди, малини, боровинки + оцет + вода

Смесете 1: 10 ябълков оцет и вода. Накиснете плодовете в този разтвор, изцедете ги и ги поставете в купа, с хартия на дъното. Оставете купата в хладилника и плодовете ви ще се запазят свежи по-дълго.

2. Броколи, маруля, зеле + фолио

Това е лесно. Увийте зеленчука във фолио и ще остане свеж и хрупкав за 2-3 седмици.

3. Кайсии + кутия за яйца

Най-лесно се съхраняват кайсии, които не са презрели и нямат никакви дефекти и петна. Ако имате много кайсии, поставете ги в някаква кутия, като увивате всяка кайсия в хартия. Също така можете да използвате кутия за яйца, заради разделенията. Кайсиите узряват при 10-15 градуса, така че ако ги съхранявате в хладилник, ще бъдат свежи по-дълго.

4. Сирене + сол или захар

Поставете отворения пакет сирене или извара в стъклена купа с капак. Поставете 2-3 кубчета захар и я сложете в хладилника. Има начин да го съхранявате и извън хладилник. Изсипете един слой сол на дъното на купата, сложете сиренето, покрийте го с парче плат и сложете нещо тежко отгоре.

5. Джинджифил + преварена вода

Ако не се интересувате от полезните свойства на джинджифила, можете просто да го сложите във фризера. Ако искате обаче да го запазите свеж за по-дълго време, сложете го в един буркан с преварена вода и сложете буркана в хладилника. Другият вариант е да го увиете хубаво с хартия и да го сложи на хладно и тъмно място.

6. Месо + коприва

Можете да съхранявате прясно месо без хладилник за 4-6 дни. За тази цел поставете листа коприва, увийте месото в плат, напоен с оцет и го поставете в дървена кутия, върху копривата. Затворете капака плътно и я заровете поне на 10 см под земята. Измийте месото много старателно, преди да го сготвите. Ако ще съхранявате месото във фризер, най-добре е да е увито във фолио.

7. Пресен лук + шише + фризер

Най-лесният начин да съхранявате пресен лук, е да го нарежете, да го поставите в пластмасова бутилка и да я сложите във фризера. Много е важно да подсушите лука преди да го сложите в шишето. По този начин можете да го съхранявате до зимата.

8. Риба + лед

Важно условие тук е правилното обработване на рибата, след като е уловена. Не трябва да я пренасяте в найлонова торба, докато е още жива. Повечето хладилници не могат да подсигурят подходяща температура за съхранение на риба, но ако я оставите върху лед можете да я запазите 2-3 дни повече.

9. Гъби + кутия, купа или хартиена торба

Младите гъби са най-подходящи за това. Почистете ги от мръстотията и изплакнете с вода. Почистете гъбите, които имат петна или други дефекти. Поставете ги в хартиена торба, купа със салфетки или хартиена торба, в хладилника.

10. Диня + пепел, мрежа, глина, мъх или слама

Дините се съхраняват най-добре в мазето, при температура 2 градуса. Така ще се запази най-много време. Обвийте я в кърпа или я сложете в мрежа. Също така можете да я поставите на рафт, но увита в слама. Можете да я покрете и с глина или восък.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay