10 храни, които стимулират производството на колаген в тялото ни

10 храни, които стимулират производството на колаген в тялото ни
Canva

Съществуват няколко храни, които са богати на колаген или стимулират производството на колаген в тялото ви. Колагенът е протеин, който осигурява структура на кожата, костите, сухожилията и хрущялите. Тъй като тялото ви естествено произвежда по-малко колаген с напредване на възрастта, консумацията на тези храни може да помогне за поддържане на здравето на кожата, косата и ноктите. Някои от храните, богати на колаген или стимулиращи производството му, включват:

Костен бульон: Това традиционно ястие е отличен източник на естествен колаген, тъй като се приготвя от животински кости. Освен това съдържа аминокиселини, необходими за синтеза на колаген в тялото.

Цитрусови плодове: Плодове като портокали, грейпфрути и лимони са богати на витамин С, антиоксидант, който подпомага производството на колаген.

Зелени зеленчуци: Храни като спанак, зеле и броколи съдържат витамин С и други хранителни вещества, които насърчават здравето на кожата и производството на колаген.

Ядки и семена: Бадеми, лешници, слънчогледови семки и чиа семена са добри източници на цинк, минерал, който подпомага производството на колаген и възстановяването на увредената тъкан.

Тъмнолистни зеленчуци: храни като кейл, манголд и листа от цвекло са пълни с антиоксиданти и витамини А и С, които поддържат здравето на кожата и производството на колаген.

Риба: Мазната риба като сьомга, скумрия и херинга е богата на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства и могат да подобрят цялостното здраве на кожата.

Домати: Тези червени плодове са богати на ликопен, антиоксидант, който може да предпазва кожата от увреждане от слънцето и да поддържа нивата на колаген.

Авокадо: Освен че е добър източник на здравословни мазнини, авокадото също така осигурява добро количество витамин Е, друг мощен антиоксидант, който помага за защита на кожата и поддържа производството на колаген.

Пълнозърнести храни: Овесени ядки, кафяв ориз и киноа са богати на цинк, както и на други хранителни вещества, които допринасят за здравето на кожата и производството на колаген.

Белтъци: Чистото протеиново съдържание в яйчените белтъци подпомага производството на колаген в тялото.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay