3 лесни рецепти със сладък картоф

3 лесни рецепти със сладък картоф
Canva

Сладкият картоф е богат източник на бета-каротен, който се превръща във витамин А в организма и подпомага здравето на кожата и зрението. Този кореноплоден зеленчук съдържа и витамин С, който подкрепя имунната система, както и диетични фибри, които подпомагат храносмилането и поддържат здравословно тегло.

Сладкият картоф е също така богат на минерали като желязо и калий, които играят ключова роля в поддържането на кръвното налягане и образуването на червени кръвни клетки. Поради своите антиоксидантни свойства и способността си да регулира кръвния захар, сладкият картоф е отличен избор за подобряване на общото здравословно състояние и поддържане на балансирана диета.

Ето ви и 3 начина, по които да му се насладите:

Печени сладки картофи с мед и канела

Необходими продукти:

Сладки картофи, нарязани на кубчета

Масло

Мед

Канела

Сол

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете сладките картофи на кубчета и разпределете ги в равномерен слой на тава. Поръсете със сол, добавете малко масло и добре измесете. Печете в предварително загрята фурна за около 25-30 минути или докато станат меки. Извадете ги от фурната и капнете мед отгоре. Посипете с канела и поднесете топли.

Сладкокисела салата със сладък картоф

Необходими продукти:

Печени сладки картофи (за рецепта виж №1)

Авокадо, нарязано

Нарязани чери домати

Пресен лук

Лимонов сок

Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Смесете печените сладки картофи, авокадото, чери доматите и нарязания лук в купа. Посолете и поръсете с пипер според вкуса. Полейте с лимонов сок и разбъркайте добре.

Сладък картоф с кокосово мляко

Необходими продукти:

Сладки картофи, нарязани на тънки резени

Кокосово мляко

Захар или брашно от кокос

Ванилов екстракт

Канела

Сол

Начин на приготвяне:

В голяма тиган, сложете сладките картофи, кокосовото мляко и ваниловия екстракт. Добавете захар или брашно от кокос, сол и канела по вкус. Сгответе на средно висока температура, докато сместа стане плътна и сладък картоф омекне. Поднесете топло, като по желание добавите допълнителна канела или орехи.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay