4 големи грешки, които всички допускаме по отношение на контактните лещи

И си патим от тях

4 големи грешки, които всички допускаме по отношение на контактните лещи

В днешно време е модерно хората, които имат някакъв проблем със зрението да носят контактни лещи вместо очила. Аз самата ползвам такива от около 10 години и никога не съм имала сериозни проблеми. Но има хора, които се оплакват, че очите им се зачервяват от тях или изпитват сухота, дразнене или нещо друго неприятно. Причините да се получава така в повечето случаи е в самите нас и в неправилното използване на контактните лещи. Няма как да се чувстваме добре с тях, ако не знаем някои основни неща. Ето защо ще ви разкрия най-честите допускани грешки при носенето на лещи.

 

Лягаме да спим с тях

Можете да легнете да спите с лещите си, само ако изрично е написано, е може да не се свалят. Ако спите с обикновени лещи, това ще подразни роговицата на окото и може да се получи сухота, зачервяване, замъглено виждане и дори подуване на окото. Според едно скорошно проучване хора, които спят веднъж седмично с лещите си, имат 6,5 пъти по-висок ръст от тежка роговична инфекция.

 

Къпем се с тях

Водата може да причини подуването на лещите, промяна на формата им и роговицата да се надраска. Освен това, ако влизате с лещи в басейни, рискувате да се заразите с много бактерии, защото всички знаем, че басейните не са най-чистите места.

 

Не ги чистим правилно

Единствената течност, която трябва да докосва лещите ви, е специалният разтвор за лещи. Но едно проучване доказва, че хората изплакват лещите си с вода. Правилният начин е да изплакнете лещите си с разтвора и след това да ги поставите в контейнерите за лещи и да добавите още разтвор, в който те стоят през нощта.

 

Игнорираме крайния срок за носене

Доста хора игнорират крайния срок за носене на лешите, за да спестят пари. Но всъщност така си плащате по друг начин. Носенето на едни и същи лещи прекалено дълго време води до натрупване на микроорганизми и протеинови наслоявяния върху лещите, което стимулира инфекциите и може да доведе до увреждане на окото. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay