5 неприятни неща, които ще се случат на бебето, ако бъдещата майка е стресирана

5 неприятни неща, които ще се случат на бебето, ако бъдещата майка е стресирана

Не можем да отречем, че стресът е нормална част от ежедневието ни, а периодът на бременност не е изключение. Учените твърдят, че това може да повлияе върху бъдещето на бебето и развитието му и да предизвика други проблеми по-късно в живота. Но как действително стресът може да повлияе на плода? Нека разберем!
Ето кои са проблемите, които може да предизвика стреса по време на бременността:

1. Стресът може да доведе до преждевременно раждане и ниско тегло при раждане

Бъдещото благополучие на бебето е основната грижа на всички бъдещи майки и тези притеснения могат да се превърнат в истински стрес. Парадоксално, първото нещо, което трябва да направите, за да имате здраво бебе, е да бъдете спокойни. Ан Бърнс, акушер-гинеколог в болница "Еванстън", казва, че неспособността за справяне със стресови ситуации допринася за преждевременното раждане и ниското тегло при раждане.
Стресът увеличава производството на кортикотропин-освобождаващ хормон (или CRH). В бъдещите майки CRH оказва влияние върху продължителността на бременността и развитието на плода. Колкото по-високо е нивото на CRH, толкова по-рано е денят на раждане. 
Изненадващо е, че първото тримесечие има най-голямо значение. Повечето хора смятат, че за да се предотврати преждевременното раждане, бременните жени трябва да избягват стреса предимно през последния триместър. В действителност това е точно обратното. Преждевременното раждане се предизвиква от ранното покачване на CRH, причинено от стреса, преживян през първите седмици от бременността.

2. Влияе върху развитието на мозъка и интелигентността на бебето

Учените са установили, че високите нива на кортизол могат да понижат нивото на интелигентност на детето. Обикновено плацентата произвежда ензими, които разграждат кортизола, но не може да се справи достатъчно добре, ако напрежението е прекалено интензивно или прекалено продължително.

Те също така потвърдиха, че стреса, преживян по време на бременност, може да окаже влияние върху развитието на мозъка на бебето. 

Тези нови технологии също позволиха на изследователите да разберат, че мозъкът ни не се развива от най-простите до най-сложните системи. Оказва се, че церебелумът, центърът за реакция на стрес е едно от първите неща, които трябва да се развият, което прави плода чувствителен към стреса на майката от самото начало.

5 неприятни неща, които ще се случат на бебето, ако бъдещата майка е стресирана

3. Mоже да предизвика проблеми със съня

Изненадващо, настроението на майката влияе не само върху развитието на плода, но и върху съня. Изследване от 2007 г. разкрива, че стресът на майката, която очаква бебе, влияе на времето на сън на бебето.
Учените изследвали бебета на възраст 6, 18 и 30 месеца, измервайки времето на сън и колко често се събуждат през нощта. Оказва се, че децата, чиито майки са изпитвали безпокойство по време на бременността, са имали проблеми със съня на 18 и 30 месеца. Това се случва поради кортизола, който преминава през плацентата и засяга мозъчната област, която е отговорна за циркадния ритъм на бебето.

4. Стресът по време на бременност може да доведе до проблеми със здравето на бебето

Проучване от 2011 г. потвърждава, че стресът на майката оказва влияние върху здравето на детето като цяло. Резултатите показват по-висок риск от ранна инфекция и психични разстройства при деца, страдащи от стрес в утробата. Съществуват и други проблеми, като очни, ушни, храносмилателни, респираторни, кожни, мускулно-скелетни, циркулаторни и генитални заболявания. Той също може да допринесе за развитието на алергия и астма.
Съществува и връзка между стреса и хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието или ADHD. Влиянието на стреса в този случай се оказва по-силно от това на пушещата бременна майка.

5. Повишава страха и тревожността на детето

Д-р Елисиа Дейвис от университета в Денвър казва, че високото ниво на кортизол при бременна жена прави детето по-склонно да изпитва стрес в бъдеще. 

Децата преживяват много стресиращи моменти- прохождането, влизането на непознат в стаята, игрите и т.н. При тези деца, всички тези моменти са още по-стресиращи.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay