5 причини за лош дъх

5 причини за лош дъх

Лошият дъх, известен още като халитоза, засяга 1 на всеки 4 души по света. Важно е да се грижите добре за оралното си здраве и да поддържате устата си хидратирана, защото това може да причини лошм дъх. 

Можете да използвате някои естествени средства у дома, за да поддържате дъха си свеж, но ако това е постоянен проблем за вас, тогава е препоръчително да посетите вашия зъболекар.

Ето кои са причините за лош дъх и какво да избягвате, за да нямате такъв: 

1. Камъни в сливиците

Камъните на сливиците са онези малки бели петна, разположени по вашите сливици. Те почти не се виждат, тъй като са скрити вътре. Те причиняват лош дъх, защото привличат бактерии и са изградени от микроби.

Някои естествени начини за решаване на този проблем са използването на вода за уста, гаргара с ябълков оцет, гаргара с топла солена вода и използване на зъбен душ с ниско налягане, който може да помогне за спиране на образуването на камъни.

2. Не пропускайте закуската

Закуската наистина е най-важното хранене за деня за тялото ви, включително за дъха ви. Проучване показва, че хората, които не закусват, страдат от лош дъх повече от тези, които го правят.

Важно е да ядете здравословна закуска с ниско съдържание на захар, като маруля, ябълки, кисело мляко, мляко и всякакви храни, богати на фибри.

3. Дишайте през носа

Дишането през устата може да причини хроничен лош дъх, тъй като задържа производството на слюнка. Ето защо дишането през носа е по-интелигентен избор, тъй като помага за задържане на влагата във въздуха, който дишате.

Въпреки това, има и други неща, които могат да повлияят негативно на вашето орално здраве. Дишането през устата може да причини заболяване на венците, да причини стрес и тревожност. Едно проучване заключава, че дори децата могат да страдат от лош дъх, ако дишат през устата си.

4. Пийте вода след ядене

Яденето на някои храни може да причини лош дъх, тъй като техните химикали преминават през кръвта ви към белите дробове и в резултат на това излизат през дъха ви. Въпреки това, винаги има решение за лош дъх, ако решите да ядете тези храни.

Какво да направите:

Пикантни храни: Дъвчете дъвки без захар, след като приключите с храненето.

Кафе: Пийте вода, докато пиете кафе, за да избегнете лошия дъх, който оставя. 

Риба тон: Добавете лимон към храната си, преди да започнете да ядете.

5. Почиствайте зъбите си с конец, за да премахнете плаката

Въпреки че посещението на зъболекар за проблема с плаката е полезно, то може да е от полза само временно, защото бактериите влизат в устата всеки път, когато ядем и пием.

Ето защо почистването с конец може да бъде добър начин да премахнете плаката от зъбите си и да предотвратите лошия дъх – помага да се премахнат всички частици, които са останали между зъбите ви. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay