5 съвета как да се подготвите за първото си раждане

5 съвета как да се подготвите за първото си раждане
unsplash

Раждането на първото дете е изключително вълнуващ момент за всяка жена. С напредването на бременността, съвсем нормално е жената да започне да мисли как ще премине раждането.

Обикновено се фокусираме върху физическите аспекти- контракции, болка, разкритие и т.н. Но истината е, че психическата и емоционалната подготовка също трябва да се случат. 

Така че, докато опаковате багажа си за родилното и практикувате дихателни упражнения, можете също да имате предвид тези съвети, за да имате положителното раждане и следродилното изживяване:

1. Датата на раждане често не съвпада с термина

Първо, датата, която сте чували на всеки преглед през последните 9 месеца и която сте оградили в календара си,  може да не е денят, в който наистина ще родите. Важно е да запомните, че терминът е прогноза, нищо повече. Търпението е ключово, докато чакате раждането да започне.

Онлайн търсене на налични изследователски статии показва, че процентът на жените, които раждат на термина, е около 4% до 5%. 

5 съвета как да се подготвите за първото си ражданеunsplash

2. Бебетата не винаги следват плановете за раждане и това е напълно нормално

Планът за раждане може да бъде начин да обсъдите и очертаете всичките си предпочитания за раждането - от това кой искате да е в стаята с вас до това какъв вид упойка предпочитате. Плановете за раждането са добър начин да уведомите вашия лекар какви са вашите желания, но не забравяйте, че този план може да се промени във всеки един момент.

Съвсем възможно е бебето да не следва вашия план и в това няма нищо лошо. Поради тази причина е добре да се настроите, че всичко е предпоследно и да се насладите на всеки миг, както и да се развият нещата. 

3. Училищата за родители могат да повишат увереността по време на раждане

Част от безпокойството по време на бременността и раждането идва от липсата на информация. Просто не знаем какво ни предстои и поради тази причина е толкова стресиращо. За да се чувствате малко по-спокойни, можете да посещавате училище за родители. По този начин ще научите какво ви очаква, което ще ви помогне да се чувствате по-добре. 

Добре е да се допитвате също до приятелки, до майка ви и т.н. Няма по-ценно от личния опит, така че не се страхувайте да задавате въпроси на близките ви.

4. Положителните мисли могат да потушат безпокойството в родилната зала

Докато раждането напредва, продължавайте да мислите колко невероятно ще се почувствате накрая, когато срещнете бебето си. Вярвайте в себе си и в способността си да имате успешна бременност. Женските тела са създадени да раждат живот и могат да се справят. 

Едно проучване дори установи, че положителното отношение към раждането и родилната болка е свързано с по-кратко раждане. Въпреки че не можете да контролирате как се чувствате в момента, положителното мислене за това на какво е способно тялото ви може да помогне. 

5 съвета как да се подготвите за първото си ражданеunsplash

5. Обърнете внимание на психичното здраве, за да улесните живота си преди, по време и след раждането

За щастие, дискусиите около психичното здраве и раждането станаха все по-масови през последните години. Справянето с депресията и тревожността преди бременността е също толкова важно, колкото и справянето с високото кръвно налягане. Колкото по-здрава е една жена физически и психически преди бременността, толкова по-малък е рискът от усложнения през този период. 

Дори ако сте се чувствали страхотно през цялата си бременност, нормално е да изпитвате известно безпокойство в дните преди термина или дори след началото на контракциите. Ако се чувствате претоварени, говорете с партньора или лекаря си. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay