6 начина да запазите здравето си, когато седите в офиса

Ето как да седите правилно

6 начина да запазите здравето си, когато седите в офиса

Според лекарите, бързата умора и болката в мускулите и ставите са причинени 75% от неправилна стойка през компютъра и 25% от липсата на баланс между работа и почивка. Ето как правилно да седите на работното място, за да нямате здравословни проблеми. 

Болка в краката

Не кръстосвайте нито краката, нито стъпалата си. Това влошава кръвообръщението, причинява натиск върху вените, причинява дискомфорт под формата на скованост и синдром на нервните крака.

Първото нещо, което трябва да направите, е да нагласите стола. Краката ви не трябва да висят и ръбът на стола не трябва да притиска мястото под коленете. Поставяйте краката си на пода или на специална стойка, така че краката ви да са под ъгъл малко повече от 90 градуса.

Болка в гърба

Дълбочината на стола трябва да отговаря на дължината на бедрата. Ако седнете на прекалено голям стол, поставяйте възглавничка зад кръста си. В противен случай, ще се плъзгате надолу и това ще доведе до напрежение и болки в гърба. 

Облегалката на стола трябва да има естествена извивка, така че гърбът да не приема различна форма.

Не бързайте да променяте позицията си, ако не се чувствате удобно. Нека вашите мускули свикнат с правилната поза. Някои от тях ще се отпуснат и позицията ще стане по-удобна.

Ръцете се изморяват

Когато работите на компютър, ръцете ви са под постоянно напрежение. Натоварването и неправилната позиция на ръцете могат да причинят болка и изтръпване. Позицията на рамената и предмишниците ще е правилна, ако клавиатурата и мишката са на нивото на лакътя. Вашите китки трябва да са прави, да не са обърнати настрани. Самите ви ръце трябва да се сгънати в лактите под ъгъл от 90 ° и да лежат свободно на масата.

Болки във врата

За да избегнете болката в главата и врата, е важно да поставите монитора си правилно. Ако е твърде ниско, трябва да се наведете назад или да се плъзнете надолу по стола. Това увеличава натоварването във врата и може да доведе до херния.

Седнете на стола, затворете очите си и се отпуснете. Когато отворите очите си, точката, в която трябва да се намира центърът на екрана, ще бъде точно пред вас. Ако е необходимо, използвайте стойка под монитора, за да бъде на нивото на очите ви. Екранът трябва да е точно пред вас, а не отстрани, за да не се натоварват врата и очите ви.

Възпалени и уморени очи

Когато работите твърде дълго пред компютъра, може да имате т.н. синдром на компютърното виждане: замъглено виждане, сухота, зачервяване. От това следва главоболие и раздразнение.

Лекарите твърдят, че оптималната позиция на центъра на монитора е на нивото на очите, на разстояние около 50 см от лицето ви.

Премахнете отблясъците от екрана. Ако компютърът ви стои до прозорец, преместете го или дръпнете пердетата. Регулирайте контрастта, яркостта и шрифта.

Ще бъде полезно да носите специални очила за компютър. По този начин очите ви ще бъдат по-малко уморени и ще запазите зрението си.

Правете упражнения. Можете да гледате в прозореца или да "сканирате" стаята с очите си на всеки час в продължение на 20 секунди.

Бърза умора

Ако човек води заседнал начин на живот и обича сладка храна, холестеролът се събира във вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Появяват се неприяни усещания: болки, умора в краката, подуване на краката и високо кръвно налягане. Симптомите обикновено се появяват късно вечер.

Решението е да правите малко упражнения всеки ден. Правете проста гимнастика, която отнема не повече от 15 минути. Опитайте да вървите повече, вместо да се придвижвате с кола или градски транспорт. Най-важното е да се храните здравословно.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay