7 причини, поради които изпитвате постоянна умора

7 причини, поради които изпитвате постоянна умора

Има много причини да се чувствате лениви през целия ден, дори ако спите достатъчно. Това е състояние, наречено синдром на хроничната умора. Но състоянието лесно може лесно да бъде предотвратено чрез приемане на по-здравословни навици - например, като промените диетата си или просто пиете повече вода.

Не се храните пълноценно

Рафинираните въглехидрати могат да бъдат бърз източник на енергия. Когато ядете нещо като зърнени закуски, бисквити, тестени изделия или пица, рафинираните въглехидрати в тях карат кръвната ви захар да се покачи и вие се чувствате по-енергични. Когато обаче нивата на кръвната Ви захар спаднат, отново ще започнете да се чувствате уморени. И ако продължавате да хапвате храни, които съдържат рафинирани въглехидрати, ще се чувствате уморени през целия ден.

Не сте достатъчно активни

Може би си мислите, че ако се приберете уморени след работа, лежането на дивана може да ви помогне да си възвърнете енергията. Важно е да тренирате поне няколко пъти седмично и това ще ви помогне да се чувствате по-малко уморени през цялото време. Проучване от 2008 г. показва, че хората, които правят 20 минути упражнения с ниска интензивност 3 пъти седмично, имат по-високи нива на енергия и по-ниски нива на умора.

Не се наспивате добре

Може да се чувствате уморени дори след препоръчаните 7-9 часа сън на нощ. Това е така, защото качеството на съня ви е също толкова важно, колкото и колко дълго спите. Опитайте се да заспивате и да се събуждате по едно и също време всеки ден.

Също така не пийте кафе късно през деня и не прекарвайте времето си преди лягане на телефона или пред телевизора. Това ще ви помогне да подобрите качеството на съня си и да не се чувствате толкова уморени през деня.

Непоносимост към определени храни

Ако през деня се чувствате уморени без причина, това може да е знак, че имате хранителна непоносимост. Някои от най -често срещаните са глутен, млечни продукти и яйца.

Не пиете достатъчно вода

Ако не си възвърнете водата, която тялото ви губи в резултат на биохимичните си реакции, ще се дехидратирате. Това може да доведе до по-ниски нива на енергия и да затрудни концентрацията. Проучване показва, че хората, които са пили вода, за да заменят загубеното по време на тренировка на бягаща пътека, се чувстват по-малко уморени, отколкото когато не пият вода.

Стресирани сте

Изследвания показват, че високите нива на стрес могат да причинят умора. Нещо повече, едно проучване установява, че избягването на справяне със стреса може да доведе до по-високи нива на умора. Йогата и медитацията могат да ви помогнат да го облекчите.

Може би имате дефицит на витамини

На тялото ви може да му липсват желязо, витамин D или витамин В12. Някои от храните с високо съдържание на желязо са спанак, броколи, червено месо и пуйка. В12 може да се намери в мляко, яйца, сьомга и говеждо месо или можете да го приемате като добавка. За да получите повече витамин D, яжте повече гъби, мазни риби и морски дарове. Също така, опитайте се да прекарвате повече време на слънце.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay