8 мита за глутена, на които твърде много хора вярват

8 мита за глутена, на които твърде много хора вярват

Глутенът е общото наименование на протеините, които се намират в пшеницата, ръжта, ечемика и някои други зърнени храни. През последните години глутенът се приема като най-големия злодей в света на храната. На пазара се появяват все повече храни без глутен, а в някои ресторанти дори има меню без глутен. 

Решихме да проучим тази тема и да се опитаме да разберем кое е вярно и кое не, когато става въпрос за глутена. Информацията, която открихме, е наистина неочаквана и полезна. Прочетете целия текст, за да не пропуснете нещо важно:

1. Отказването на глутена ще излекува червата ви

Няма абсолютно никакви доказателства, че отказването от глутена ще подобри здравето на стомаха и червата ви. Така че, ако не страдате от целиакия, което е тежка непоносимост към глутен или някаква друга чувствителност към глутен, тогава няма нужда да елиминирате глутена. Освен това, ако се откажете от глутена, вероятно ще започнете да консумирате по-малко фибри, което се отразява негативно на храносмилането.

2. Отказването от глутена ще ви помогне да отслабнете

Самият глутен няма нищо общо с теглото ви. Това дали ще отслабвате или ще качвате килограми зависи от количеството храна, която консумирате и нивото на физическа активност. Ако не контролирате размера на порциите и калориите дори в продуктите без глутен, няма да отслабнете.

3. Храните без глутен винаги са по-здравословни 

Храните, които не съдържат глутен, са много по-скъпи и не са по-полезни. Изследванията доказват, че ако нямате непоносимост към глутен и се храните с храни без глутен, това може повече да ви навреди, отколкото да ви помогне. Храните без глутен съдържат повече сол, захар, наситени мазнини и други. В същото време храните с глутен имат някои много полезни хранителни вещества. Например, хлябът съдържа фолиева киселина, фибри, калции, желязо и други. 

4. Ще имате повече енергия, ако спрете да консумирате глутен

Някои хора казват, че имат повече енергия, след като се откажат от глутена. Това може да се случи, ако човек започне да консумира повече плодове и зеленчуци, отколкото преработена храна. Здравословната, балансирана диета осигурява повече енергия, без значение дали е с глутен или не. Няма изследвания, които да доказват, че отказването от глутена води до повече енергия. 

5. Хората не могат да преработват правилно глутена

Глутенът е протеин и всички хора могат да го преработват. Не можем да го преработим напълно, но това не е неправилно храносмилане, а по-скоро това е начина, по който го разграждаме. Много храни се разпадат само частично. Глутенът е бил консумиран от хора и други животни в продължение на хилядолетия и е напълно здравословен за повечето от нас. 

6. Изключването на глутена от диетата е от полза за всички

Трябва да послушате тялото си. Диетата без глутен не се отразява еднакво на всички хора. Например, ако се откажете от непреработени храни с глутен и ги замените с преработени храни без глутен, това няма да ви се отрази добре. 

7. Глутенът причинява рак

Няма никакво доказателства за това. Глутенът по никакъв начин не е свързан с рака. Единственото изключение е за хора с целиакия. 

8. Диетите без глутен са с ниско съдържание на въглехидрати

Абсолютно не. Много храни с високо съдържание на въглехидрати, като картофи, ориз, царевица, тиква, банани, боб, грах, леща и много други не съдържат глутен.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay