Китайският пай е нещо изключително лесно и не особено познато у нас. Като се замисля, обаче, сега е много удачен момент да се запознаете с вкуса му - особено ако постите. А защо не го поднесете като десерт на трапезата на Бъдни вечер, например? Ето и какво ви е нужно, за да спретнете този сладкиш, който макар и без животински продукти, заради ядките и меда е истинска калорийна бомба.
Продукти:
300 г мед
300 г захар
150 г бадеми
100 г орехи
500 г брашно
кора на 1 лимон
1 ч.л канела
Как да го приготвите?
Кипнете в дълбок съд меда и захарта, като непрекъснато разбърквате, за да не се втърди сместа.
В друг по-голям съд смесете орехите, настърганата лимонена кора, брашното и добавете канелата. Към тази смес прибавете меда и захарта. От тази комбинация омесете гладко тесто.
Покрийте го с кърпа и го оставете да престои на стайна температура за 3-4 часа.
Загрейте фурната на около 180-200 градуса градуса.
Разточете тестото, за да се получи блат с дебелина 1 см и го поставете в леко намазнена и набрашнена тавичка. Печете, докато не се появи златиста коричка.
Китайският пай се сервира охладен и нарязан на триъгълничета. Ако е по вкуса ви, добавете към всяко парченце заквасена сметана, поръсена с малко канела.
27 | 0 |