Надявам се всички ще се съгласите, че няма по-отличителна кухня от италианската. Вкусовете са толкова интензивни - карат те да усещаш живота по особен, истински начин. Ароматите на Италия са неповторими и омагьосващи. И в съчетание с живописните картини на тази романтична страна, италианската кухня е повече от гурме изживяване.
За да ви принесем дори и за миг в южна Италия, където африканската нотка в храната се усеща с повече "горещина" в сравнение с традиционната кухня на северната част, избрах един специалитет с миди и ароматен доматен сос.
Спагети с миди и домати
500гр. спагети
500гр. миди
зехтин
1 малка глава кромид, нарязан на ситно
3 скилидки чесън
½ ч.л. чили
4 накълцани домата
2 с.л. свеж магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
Измийте мидите и ги почистете, като използвате малък нож. Накиснете ги в студена вода за около 10 минути, за да се отстранят всички песъчинки. След това в суха, нагорещена тенджерка изсипете мидите, поставете капака и оставете да се задушат за около 5 минути, докато се отворят. Махнете ги от огъня, оставете ги леко да изстинат и премахнете черупките. Месестата част сложете в купа на страна. За да си спестите тази операция можете да използвате готови почистени, замразени миди, които можете да намерите в големите супермаркети.
Сложете тиган за пържене на огъня и изсипете около 2 с.л. зехтин. Прибавете кромида, чесъна и чилито и сотирайте докато омекнат, но не запържвайте до златисто. Добавете и доматите, разбъркайте добре и оставете на слаб огън докато се получи приятен, гъст сос.
Докато сосът къкри, сложете спагети в голяма тенджера с подсолена вода. Съмнявам се, че не знаете как трябва да ги сготвите, но за всеки случай прочетете инструкциите на опаковката.
Когато пастата е готова, прецедете водата и смесете с доматеният сос и мидите. Завършете като поръсите с магданоз и сервирайте на момента.
2 | 0 |