Шоколадовата торта на Джулия Чайлд

Шоколадовата торта на Джулия Чайлд

Шоколадовата торта на Джулия Чайлд

Не мисля, че има човек, който да оспори факта, че най-съблазнителни и неустоими десерти са френските. Страната на любовта или страната на десертите? Е, любов може да намерите и на други места по света, но подобни сладки изкушения – само във Франция. Шоколадовият рай, който ще ви предложим е лесен за приготвяне за разлика от повечето вкусотии, типични за тази страна. Рецептата е на Джулия Чайлд – една от най-известните готвачки, останали в историята. Тя стана популярна в България след премиерата на филма "Джулия и Джулия". Ако не сте го гледали сега е моментът да се отдадете на шоколадово бадемови удоволствия и да се потопите в историята на две забележителни жени.

 

Добре е предварително да знаете:

 

Центърът на тортата трябва да остане полусуров. В това се крие магията на божествения й вкус.

Пригответе съда предварително – намажете го добре с масло и го поръсете с брашно. След като извадите тортата от фурната изчакайте 10-15 минути, а след това внимателно я отделете с нож от стените на съда. Сложете чиния отгоре и обърнете, така че тортата да остане в чинията.

Преди да преминете към слагането на глазурата изчакайте час – два, за да може тортата да изстине добре. Дори глазурата да ви се струва малко се придържайте към рецептата, количеството е идеално.

 

Продукти:

 

около 120 гр. млечен шоколад

2 с.л. ром или кафе

1/2 чаена чаша масло

2/3 чаена чаша захар (смесва се с маслото)

3 жълтъка

3 белтъка

1 щипка сол

1 с.л. захар (разбива се с белтъците)

1/3 чаена чаша натрошени бадеми

1/4 ч.л. Бадемов екстракт

1/2 чаена чаша брашно

шоколадово-маслена глазура (рецептата е най-отдолу)

 

Приготвяне:

 

За тортата:

 

Предварително затоплете фурната до 350 градуса. Намажете с масло и поръсете с брашно съда, който сте избрали. Поставете шоколада и рома (или кафето) в малък съд, захлупете го и го поставете в по-голяма с почти вряща вода (но не на котлона).

 

Смесете добре захарта и маслото. Добавете жълтъците и бъркайте, докато получите еднородна смес.

 

Смесете белтъците и солата и разбъркайте добре. След това добавете и 1 с.л. лъжица захар и разбийте.

 

С гумена шпатула разбъркайте разтопения вече шоколад със сместа от масло и захар, а след това добавете натрошените бадеми и бадемовия екстракт. Веднага след това смесете и с една четвърт от разбитите белтъци. Постепенно добавяйте останалите белтъци и брашното, като не спирате да бъркате, докато от всичко не се получи еднородна, гладка смес.

 

Готовото тесто се поставя в съда, намазан с масло и поръсен с брашно, и внимателно се избутва към краищата му (най-добре става със гумена шпатула). Пече се около 25 минути. Тортата трябва леко да бухне по краищата, а центърът трябва леко да се движи.

 

Не забравяйте да изчакате поне час – два преди да нанесете глазурата.

 

За глазурата:

 

Разтопете около 60 гр. шоколад и 2 ч.л. ром на водна баня за около 5 минути. Постепенно смесете с 5 – 6 ч.л. масло, като не спирате да бъркате. Изчакайте да се изстуди до получаването на удобна за нанасяне консистенция и поставете на тортата. Най-добре е да размажете глазурата със широк нож или шпатула.

65 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 07.12.2011|23:04
350 е по Фаренхайт! това е около 180 С
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay