Ароматни, пухкави, сочни - всички обичаме вкусните кроасани. Онези, топлите - които току що излизат от пекарната. И понеже няма нищо по-зареждащо от това да приготвим сами цяла тава вкусно удоволствие, а после да ги "унищожим" с огромна наслада, решихме да ви покажем традиционната рецепта.
Нужните продукти за около 20 кроасана
7 гр. суха мая
200 мл хладка вода
600 гр финно бяло брашно
2 ч.л. сол
75 гр захар
35 гр разтопено масло
15 гр. сухо мляко
325 гр. студено масло
Приготвяне:
Маята се разтваря в 2/3 от водата.
След това се пресява брашното в голяма купа и се смесва със солта, захарта, разтопеното масло, млякото и вече разтворената мая.
Всичко се омесва с енергични движения, а ако тестото стане прекалено твърдо се добавя още вода.
Покрива се с фолио и се оставя на стайна температура за около час и половина.
След като тестото увеличи обема си, се размесва няколко пъти на плота и се връща отново в съда. Отново се покрива с фолио, но този път се прибира в хладилника отново за същото време.
Като измине нужното време, се вади и се размесва 1-2 пъти на плота. Отново се връща на студено, но в камерата. Там трябва да постой за около 30 минути.
Следваща стъпка е разточването върху леко набрашнена повърхност, докато се получи правоъгълник с дължина 3 пъти повече от ширината.
Разрязва се на триъгълници, като в средата се поставят парченца от масло.
След това се поръсва със захар, като може да добавите и любимия си пълнеж. Шоколад, конфитюр, сирене.
Триъгълниците се завиват на малки кифлички.
Оставят се да втасат в тава, която се застила с хартия за печене за около 1 или 2 часа.
Пекат се в предварително загряна фурна на 230 градуса, като преди това се намазват с яйце.
23 | 3 |