Пресите за изправяне са враг на косите ни

Кажете НЕ на правата коса

Според ново проучване, ние сме поколение, много обвързано с пресите си за коса. Почти 1/3 от всички жени и забележете – 1/5 мъже, сега притежават преса. Повече от една четвърт от хората, отказват да напуснат дома си преди да са си изправили косата до гладкост като тази на Дженифър Анистън.

 

Трихолози (лекари, които изследват структурата на косъма и го лекуват в случай, че е необходимо) казват, че повредите, които може да си нанесем като се изправяме, всъщност могат да направят косата ни по-къдрава и чуплива, което води до "пристрастяване" към пресата и един затворен кръг, което пък след време ще направи косата нездрава и тънка.

 

Консултант-трихолог – Иън Салис е единствения трихолог в Англия, които има 7 частни клиники из цялото Обединено Кралство. Той твърди: "Често виждам жени, които се тръшкат, че косите им са започнали да падат и оредяват. Истината е, че косата им буквално се чупи и предава пред обработката с преса всеки ден."

 

 

Той обяснява как измислянето на керамичните преси през 90-те години предизвика революция в изправянето на косите. Преди това, пресите бяха със стоманено покритие и отнемаше 20 минути, за да се постигне ефективна температура, но с новия материал става по-бързо от 1 минута и то до 200 градуса.  

 

Но дали не е именно новата технология, тази която уврежда най-много косата. Реално погледнато тя е много силна, но всяко третиране с над 180 градуса, лесно може да увреди кутикула на косъма – външната преграда, която го предпазва, иначе казано – горния слой.

 

Под микроскоп, кутикула изглежда като припокриващи се плочи или скали. Те би трябвало да се легнали, за да осигуряват нежно, защитно покритие на "кората" на косъма – усукан пакет от протеинови влакна, които допринасят за 80% от косата и ѝ дават сила и гъвкавост. 

 

Честото изправяне води до разпадане на кутикула. "Плочите" започват да се повдигат и нараняват, което излага на вредно влияние кората, което от своя страна позволява на влакната да се разпадат.

 

Салис казва, че пристрастяването към изправянето започва, когато жените използват пресите си често, на висока температура: "Пресите са лесни за ползване и за това жените стават зависими от тях. Но прекалено силната температура и неадекватното предпазване на косата я правят чуплива и суха."

 

Той предупреждава да не позлваме пресите си на над 180 градуса и да не вярваме напълно на продуктите, които уж предпазват косата ни от нагорещяването.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay