А ти прие ли дневната си доза витамини?

Време е за витамини

По едни или други причини повечето от нас се хранят само с еднообразна и непитейна храна. Омаяни от примамливите сладкарници и забързани в ежедневен стрес и задължения често пъхаме в устата си какво ли не - вафли, сладкиши, чипс, солети... Пренебрегнати остават истински ценните за здравето ни витамини, от които се нуждаем, особено след зимата. Знаем, че сте наясно за какво говорим, но е време да се замислим за истинските качества на добрата храна. И не само да се замислим, но и да приложим на практика нови полезни съвети от специалистите.

Особени благодарности трябва да отправим към витамините. Вместо да ги забравяме и пренебрегваме, нека си поставим амбициозната задача да се погрижим за себе си. Така че, момичета– време е да се освежим!

 

Калий

Той участва в съхранението на въглехидратите в организма, за да са налице, когато мускулите се нуждаят от тях. Той е от важно значение и за поддържането на правилния електролитен и киселинен баланс.

За да се снабдиш с достатъчно от този важен минерал, обърни внимание на храни като картофи, банани, гъби, спанак.

 

Магнезий

Липсата на този важен минерал може да доведе до сериозни проблеми – остеопороза, високо кръвно налягане, диабет, мускулни болки, сърдечни болести. Изглежда ежедневният прием на този ценен елемент трябва да бъде наша важна цел. Съдържа се във фасул, грах, ядки (особено бадеми), зърнените храни, плодовете и зеленчуците.

 

Витамин А

Отговорникът за нашия здрав външен вид. Няма продукти за лице, в които да липсва този важен витамин. Той отговаря за свежия тен и стимулира имунната система.

Храни, чрез които да го приемаме са морковите на първо място, както и всички оранжеви плодове, яйца, млечни продукти, зелените листни зеленчуци.

 

Витамин Е

Този витамин е антиоксидант и е много важен за имунната ни система и цялостния ни добър външен вид.

За да се снабдим с него е нужно да хапваме повечко богати на мазнини ядки. Бадеми, лешници, слънчоглед (но не печен). Оказва се, че и във фъстъченото масло се съдържа витамин Е, но в по-малко количество. Ако мислиш да се подлагаш да диета, изключваща мазнините, то непременно не трябва да забравяш за важните ядки.

 

Калций

Всички знаем колко полезен е за костите ни. Но силата му не се изчерпва до тук. Той помага да се поддържа добър сърдечен ритъм, като може дори да предотврати високото кръвно.

Млякото е добър източник на калций плюс храни като сьомга и тофу.

Един съвет: При дефицит на витамин Д, кръвта няма да може да абсорбира калция, който поемаш.

 

Витамин Ц

Той успешно помага на организма в борбата с неприятния грип. Изследване показва, че наличието на витамин Ц в организма скъсява времетраенето на настинката.

Този витамин можем да намерим в почти всички плодове и зеленчуци. Важно е да знаем, че трябва да го приемаме в суров вид, защото по-голямата част от него се унищожава под термична обработка.

 

Фибри

Господстващи в много диети, фибрите ни помагат в борбата с високия холестерол и подобряват чревните функции. Често храните с високо съдържание на тези вещества са засищащи, с ниско съдържание на калории.

Храни, славещи се с фибри в състава си са: пълнозърнесто брашно, пшенични и овесени трици, ядките и много от зеленчуците, овеса, граха, ябълките, цитрусовите плодове, морковите, ечемика.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay