Мозъкът ти има нужда от кафе и сладко!

Еспресо със захар, моля

Мозъкът ти има нужда от кафе и сладко!

Понякога желанията на мозъка не са полезни за тялото. Поничките са добър пример за това. Но познат ли ти е този сценарий: рано сутрин пътуваш за работа след стандартната любима закуска от сандвич и черно кафе, но се усещаш все още гладна и ти е трудно да се съсредоточиш над предстоящите задачи. Защо?

Испански учени дават отговора - мозъкът ти отказва да се активизира, защото е недоволен от закуската и му липсва съставка, от която се нуждае спешно: захар.

 

Кафето сутрин има много по-положителни ефект, ако се пие със захар, защото едновременният прием на кофеин и на глюкоза засилва повече мозъка, отколкото консумирането им поотделно. Комбинирани, те взаимно усилват ефекта си върху мозъка, като подобряват вниманието и работната памет.

 

Учените достигнали до тези изводи след като изследвали с магнитен резонанс мозъка на 40 доброволци. Част от тях пили кафе със захар, други - кафе без захар, а трети само вода. Резултатите били категорични - приготвеното със захар кафе е най-добрият начин да настроим мозъка си за предстоящия натоварен ден. Има утеха за любителите на неподсладено черно кафе - те могат да си осигурят същия положителен ефект, ако комбинират напитката със закуска, съдържаща захар.

 

Отдавна е известно, че кофеинът е стимулант, който влияе на мозъка и ни служи вярно в битката със сънливостта и умората. Досегашните изследвания показаха, че три чаши кафе на ден могат значително да намалят опасността от Алцхаймер, като предизвикат верижна реакция в мозъка, предотвратяваща увреждането му от болестта. Известно е също така, че глюкозата е основното гориво, от което се нуждаят мозъчните клетки, за да функционират правилно.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay