Пристрастеността към кафето се дължи на ген

Кофеиновата зависимост си има обяснение

Пристрастеността към кафето се дължи на ген

Имаме интересни новини за почитателите на кафето. Оказва се, че пристрастяването към кофеиновата напитка се дължи на генетични фактори, сочи ново проучване.

Целта на изследването, цитирано от BBC, е да се обясни защо някои хора консумират по няколко кафета на ден, изпитвайки силна нужда да усетят вкуса на ароматната напитка.

За да намерят отговора, учените сканират генетичните вариации на над 40 000 души, благодарение на което откриват, че два участъка в ДНК-то са реално свързани с високата консумация на продукти, които съдържат кофеин.

 

Един от авторите на изследването обяснява, че хората с определена генетична вариация консумират с около 40 милиграма повече кофеин от други, което всъщност се равнява на 1/3 чаша кафе. "Има стотици гени, които отговарят за различни видове заболявания, но за тези, свързани с консумацията, все още се знае твърде малко", отбелязва той. "Сега за пръв път разбираме, че има специфични гени, които влияят върху количеството кофеин, което хората консумират".

Другият автор на изследването, д-р Корнелис, отбелязва, че винаги е имало неофициални сведения за това, че всеки реагира по различен начин на кофеина.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 13.04.2011|09:40
Кафето е полезно в умерени дози, но не е препоръчително да се прекалява, защото тогава вече ще навреди на организма ни.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay