Митове и факти за някои храни

Митове и факти за някои храни

Много храни са си спечелили незаслужена репутация на диетични бедствия или хранителни "черни дупки".

Последни проучвания обаче сочат, че някои от тези храни трябва да имат отредено място на нашата трапеза.

Кафе

Лошата слава: това е напитка, която ви прави тревожни и нервни.

Здравословната реалност: черният и зеленият чай са много полезни, но една чаша кафе – кофеиново или безкофеиново, съдържа много повече антиоксиданти и може да ви предпази от болести, идващи с възрастта, като: Паркинсон и Алцхаймер. Кафето може да редуцира риска от сърдечни заболявания, рак на гърдата, астма, дори появата на кариеси и диабет. Просто се старайте да слагате минимално количество захар, подсладители, сметана и други добавки, които биха могли да неутрализират полезното действие на ароматната напитка.

Картофи

Лошата слава: високовъглехидратните храни вредят на теглото ни.

Здравословната реалност: един средно голям печен картоф съдържа само 160 калории и близо 4 грама фибри. Повечето нисковъглехидратни диети изключват яденето на картофи, защото те имат високо съдържание на гликемичен индекс – единица, която показва колко бързо се покачва кръвната захар, което може да е свързано с начина, по който тялото трупа мазнини. Повечето експерти препоръчват да хапвате печени картофи, но в комбинация с други храни, като по този начин на тялото ви му трябва повече време да храносмила и няма толкова драматичен ефект върху нивото на кръвната захар.

Тъмно птиче месо

Лошата слава: пилешкото бутче може да е по-сочно и далеч по-вкусно от гърдите или другото бяло месо, но цялата тази мазнина е изключена при диета.

Здравословната истина: тъмното месо съдържа три пъти повече мазнини от бялото, но тези няколко допълнителни грама са предимно ненаситени. В допълнение – една порция пилешко бутче ви снабдява с 25% повече желязо, два пъти повече рибофлавин и поне два пъти повече цинк, отколкото същата порция бяло месо – а е само 38 калории повече. Без значение коя част от птичето месо предпочитате – не яжте кожата. Тя добавя към храната ви допълнителни 61 калории и 8 грама мазнини, които са предимно наситени.

Гъби

Лошата слава: гъбите не съдържат витамини и принадлежат към същата "хранителна черна дупка" на салата "айсберг".

Здравословната истина: гъбите имат много сериозен потенциал в борбата с някои болести. Повечето видове гъби съдържат вещество, което спомага стимулацията на белите кръвни телца, които от своя страна увеличават производството на ключов химикал в организма, които унищожава ракови клетки. Освен това, гъбите допринасят към нашата диета с голямото си разнообразие от хранителни вещества. Една порция гъби (около 5 големи) ни снабдяват с 10% от препоръчителната дневна доза рибофламин, ниацин, витамин B5, мед и калий и то само с 30 калории.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay