Актьорът Петър Калчев за супер успешния български филм "Воевода"

Филмът е поклон не само за Румена воевода, а за всички жени-воеводи, каза актьорът, участващ във филма

Актьорът Петър Калчев за супер успешния български филм "Воевода"

Петър Калчев е български актьор, който играе в Малък градски театър "Зад канала" от 2000 г. Можете да го гледате в Ритъм енд блус" 1 и 2, "Шведска защита", "Бел Ами" и други. Наскоро се снима и в нашумелия бълграски филм "Воевода". Аз се срещнах с него, за да ми разкаже повече за филма. Ето какво сподели той.

Здравей, съвсем наскоро излезе филмът "Воевода" и няма как да не те попитам за него, тъй като ти участваш там. Разкажи ни малко повече за филма и за ролята ти.

"Воевода" е интересен проект, исторически на режисьорката Зорница-София. Тя е и продуцент и играе главната роля. Тя е доста амбициозен човек. Аз мисля, че се е справила доста добре. Филмът, доколкото знам, в последните уикенди, е най-гледан по кината и е един от най-гледаните български филми на голям екран през последните години, което е много добре за българското кино. Моята роля е сравнително малка. Аз там играя нейния съпруг, който тя изоставя с малко дете и хваща гората, както се казва. Беше ми изключително интересно. Имах 7 снимачни дни. Снимахме на Жеравна. Беше ми интересно, защото не съм снимал такава историческа продукция. Организацията беше много сериозна. И като транспорт – актьорите се караха и се връщаха в София и като там на терен- исторически костюми, оръжия, каскади, изобщо много сериозна е продукцията. Хората, които играят в нейната чета, са преминали специален лагер, където са се учили да яздят, да се бият.

Вие очаквахте ли такъв успех?

Не знам какво съм очаквал. Очаквах да стане хубав филм. Чак такъв успех честно казал не съм очаквал.

Ти интересуваш ли се от българска история?

Интересувам се изключително от българска история. Едно време в училище бях най-добър по история. Участвал съм и в предаването "Пътеводител на историческия стопаджия".

Според мен има много неразказани истории от миналото ни. Защо според теб точно тази е взаимствана за филма? С какво тя е по-интересна?

От интервютата, които съм чел на Зорница-София, тя казва, че е била много впечатлена от разказа на  Николай Хайтов за Румена воевода още от съвсем млада възраст и явно от тогава стои тази нейна мечта. Нямам представа точно с какво повече я е впечатлила. Аз нямам спомени да съм чел за други български воеводи жени. Филмът е поклон не само за Румена воевода, а за всички жени-воеводи. На финала на филма те се изреждат като имена. Оказва се, че те са доста. Аз самият останах изненадан.

Напоследък стана модерно да се връщаме към миналото. Има ли според истории от реалния живот, които са интересни, но не са разказани във филм или пиеса?

Безспорно. Животът поднася страхотни ситуации и истории, които биха представлявали интерес за драматургията.

Коя тема според теб не е развита?

За приятелство примерно. Това е много силна тема – за силното приятелство, за приятелството до гроб.

Да си поговорим за театър. В Малък градски театър "Зад канала" си от 2000 г.. Какво те задържа толкова време там?

Задържа ме изключителният дух, който е в този театър. Още като студент ходех на много постановки, които се играеха там. Даже не съм си и мечтал, че ще попадна там. Това е една от малкото ми осъществени мечти. Разбира се, времената много се смениха. Сега младите актьори, които идват в театъра, разсъждават по друг начин, репетират по друг начин, играят даже по друг начин. Но театърът винаги се е захранвал с млади и талантливи актьори. Дори самото пространство там много ми харесва, защото е малко и уютно. Не, че не ми харесва да играя на голяма сцена, но там всичко ми харесва – сцената, залата зрителната, познавам всяко кътче на театъра.

Актьорът Петър Калчев за супер успешния български филм "Воевода"

Кои са постановките, които репетираш в момента?

Постановките, в които могат да ме гледат зрителите в момента, са "Ритъм енд блус" 1 и 2, "Шведска защита", "Бел Ами". В театър "199" играя в "Уилям Шекспир. Пълни съчинения." То ще направи 10 години през 2017 г. То е изключително интересно и смешно представление. Опит с намигване да се изиграят на сцената за 2 часа всички пиеси от Уилям Шекспир.

Има ли роля, за която мечтаеш да изиграеш?

Не, нямам такава.

А има ли такава, която ти е любима, от тези, които си изиграл?

Любима роля в момента ми е тази, която играя в спектакъла "Шведска защита". Той е много любим мой спектакъл, в който замествам Христо Мутафчиев. Това е роля, в която можеш да покажеш наистина какво можеш.

А каква всъщност е твоята роля?

Ролята ми там е на много амбициозен млад мъж, който иска да вземе обезателно висок пост в голяма компания. Кастингът е много жесток. Освен него, има още трима души. В една стая започват да им се случват разни работи. Започват да им задават разни задачи. Спектакълът е едновременно и смешен, и малко крими.

Отправи своето послание към нашите читатели.

Да бъдат здрави и да откриват малките неща, които да ги радват.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay