„Геният” спечели зрителите на CineLibri

Фестивалът продължава до 16 октомври, изненадите се роят

„Геният” спечели зрителите на CineLibri

Второто издание на уникалния по рода си кино-литературен фестивал CineLibri изпроводи с бурни овации първия си специален гост – ексцентричния френски писател, режисьор и шоумен Фредерик Бегбеде, за да посрещне едно от най-значимите имена на нидерландската проза – Арнон Грюнберг, който ще представи романа си "Тирза” и едноименния филм на 12 и 13 октомври, а веднага след това и иконата на чешкото кино Иржи Менцел, режисьор на "Обслужвал съм английския крал”.

„Геният” спечели зрителите на CineLibri

"Геният" разкрива необикновената съдба на Максуел Евартс Пъркинс, известен като редакторът гений, работил всеотдайно над 35 години в легендарното издателство "Скрибнър”. Ролята на интелектуалеца, който сам идентифицира, насърчава и "отглежда” гении като Франсис Скот Фицджералд, Хемингуей и Томас Улф, се изпълнява блестящо от опитния британски актьор Колин Фърт. Получил безпрецедентен достъп до кореспонденцията на Максуел Пъркинс с неговите автори – визионери, противоречиви личности и бохеми, А. Скот Бърг е създал произведение, чиято майсторска киноадаптация е едновременно проникновена и забавна и доставя истинска интелектуална наслада.

„Геният” спечели зрителите на CineLibri

CineLibri вече срещна читателите с дузина нови книги, вдъхновили авторите на съответните киноадаптации. Гостите на фестивала бяха очаровани от елегантната съпътстваща програма, от множеството хепънинги и специални изненади, които продължават до 16 октомври.

Ценителите на голямото кино очакват с нетърпение режисьорския дебют на американския актьор Юън Макгрегър – филма "Американска идилия”, заложил на култовата творба на Филип Рот. Той ще бъде излъчен на 14 октомври в кино "Люмиер” дни преди официалната му световна премиера. Кинокритикът Деян Статулов и водещата на "Като на кино”, очарователната Стаси Кара, ще представят филма на Макгрегър.

„Геният” спечели зрителите на CineLibri

За радост на почитателите на емблематичната поредица на издателство "Колибри” – Амаркорд, вече е факт българското издание на "Пътеводител за озадачените” от ненадминатия Вернер Херцог, а на 14 октомври - деня, в който ще посрещнем легендата на чешкото кино Иржи Менцел, излиза неговата автобиографична книга "Капризни години”. Зрителите на CineLibri ще могат да си ги закупят на ексклузивна фестивлна цена.

„Геният” спечели зрителите на CineLibri

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay