Кино-литературният фестивал CineLibri обещава да бъде запомнящ се

Вижте каква ще бъде програмата

Кино-литературният фестивал CineLibri обещава да бъде запомнящ се

Както вече всички знаем, кино-литературният фестивал CineLibri ще се проведе за втора поредна година от 5 до 16 октомври в София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен. А програмата наистина е умопомрачителна. Тя беше разкрита днес в литературен клуб "Перото" в НДК в София. Ще се излъчат 19 филма.

Стартът ще даде филмът "Идеалът" по романа на Фредерик Бегбеде "Помощ, простете", като лично той ще бъде в зала 1 на НДК. Тогава ще му се връчи и статуетката на CineLibri. Тя се връчва за колаборация на литературата и киното, а и "защото Бегбеде е пич", шегуват се организаторите.

Кино-литературният фестивал CineLibri обещава да бъде запомнящ се

Сред другите знаменити гости на фестивала са Иржи Менцел, живата легенда на чешката кинематография, и Арнон Грюнберг, едно от най-провокативните пера на съвременната холандска проза. Те ще открият прожекциите на образцовите екранизации "Обслужвал съм английския крал” и "Тирза”, отличени с редица международни награди.

Специален гост на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн, съсценарист и режисьор на българо-френския документалния филм "Книжарят”, вдъхновен от личността на големия френски писател Ромен Гари.

Реверанс към почитателите на неувяхващите филмови класики са екранизацията на романа "Да убиеш присмехулник"; "Като гореща вода за шоколад" по "вкусния" бестселър на Лаура Ескивел.

На фестивала ще можете да се насладите на екранизираните романи "Любовникът" на Маргарит Дюрас, "За мишките и хората" от Джон Стайнбек, "Човек на име Уве" от  Фредерик Бакман. 

Световната премиера е "Американска идилия", адаптация на знаменития роман "Американски пасторал" на Филип Рот. 

Ние сме удивени и със сигурност ще посетим почти всички прожекции. Препоръчваме Ви това събитие горещо!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay