Изкуството като терапия

Квилингът дава полети на въображението

Изкуството като терапия

Помните ли колко приятно и хубаво беше онова усещане да държите цветен молив или четка за рисуване в ръката си, а из под фантазията ви белият лист да придобива чудни цветове? Помните ли какво е да държите химикал в ръка и да изписвате буква по буква мислите си? А колко приятно беше това в детските години и колко последни страници на пожълтелите тетрадки са украсени с имената ни. Помните ли, защото днес има texting с iPhone-и, iPod-и и drawing с Paint!

Рисуването е едно от онези неща, които просто трябва да бъдат приятни, без значение до колко умеем да разказваме истории с всяко движение на четката. Не е нужно да бъдем Пикасо или Микеланджело, за да бъдем художници. Когато човек рисува, като че ли цялото му съзнание се изключва. Шумният свят на забързаното ежедневие и проблемите замлъква. И настъпва тишина.

Изкуството в тази му форма, и не само, действа разтоварващо и релаксиращо. Лекува. Затова е и основен терапевтичен метод в психологията. Резултатите при диагнози като депресия, страхова невроза, фобия и агресивни прояви са повече от положителни, твърдят специалистите, въпреки че при всички е строго индивидуално.

Чрез рисуването децата с аутизъм, хиперактивност, детска церебрална парализа и други проблеми в развитието опознават света и се адаптират по-добре към него. Това всъщност важи за всички деца.

Рисунките помагат на малчуганите да изразят себе си и да провокират света на възрастните. Не просто предават видяното, а изразяват на белия лист своите представи, конфликти, страхове, предпочитания и мечти. Рисунката казва това, което детето не може. Дали е тъжно или щастливо, как се чувства вкъщи и сред връстниците. Изобразителното изкуство го възпитава и му помага да преживее емоциите си. Творческият процес в ранна възраст развива различни таланти и решава редица проблеми, ако не - поне дава на възрастните индикации за наличието на такива.

Една такава техника, която ни се стори особено интересна и развива фината моторика и тактилните усещания, е квилингът.

Квилингът, или
quilling от английски, е изкуство с тънки ивици хартия, които се навиват, слепват и оформят. Дизайните се подреждат и слепват така, че да се получат изображения на хора, растения и животни. Образите са интересни с това, че са 3D.



Техниката дава възможност за творческо
мислене и развиване на усет към цветовете и формите. Хартиените ленти, които се използват, са подходящи и за най-малките деца. Заедно с тях у дома заедно може да създавате 3D образи на растения и животни, единственото условие е да си набавите нужните материали за подобен род изкуство. Ако не, дневните центрове, в които специалисти ще обърнат внимание на децата ви, докато сте на работа или през летния сезон, също са вариант.

22 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 25.08.2011|18:16
Изкуството във всяка негова форма помага на хората да се разсеят и отпуснат след всичко преживяно. За "лечебната" му цел ни показват и редица филми, а децата просто обожават да рисуват, да правят фигурки от пластелин и хартия и какво ли още не.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay