Майсторът и фотошопът

Шведският фотограф, който си играе с умовете на хората

Ерик Йохансон не е особено известен. Биографията му е скромна, а и за неговите 26 години, това не е учудващо.

Роден е в Швеция, израснал във ферма, завършил компютърно инженерство. Обичайно развитие на необичаен средностатистически младеж.
Майсторът и фотошопът
Когато бил малък, Ерик си имал хоби. Обичал да рисува и това заемало огромна част от ежедневието му. На 15 години се сдобил с първата си дигитална камера и открил, че в правенето на снимки липсва онова творчество, което до момента е използвал в художествените си занимания. Интересът му към компютрите го отвел към следващата стъпка – започнал да преправя фотосите и да показва чрез тях един свят, който е скрит за обикновените хора.

Призмата на Йохансон притежава безброй образи. Той рисува реалността по свой начин, често непонятен за околните. Притежава смели идеи и умение да ги изпълни. А чувството му за хумор определено не е за подценяване.

Творбите на младия фотограф са вдъхновяващи заради умението си да манипулират човешкия ум. Те са красиви, абстрактни и изпълнени с послания, най-важното от които е, че няма невъзможни неща.

За да създаде едно такова произведение на изкуството, Ерик Йохансон се нуждае от време. Всъщност, както сам казва, 10-20 часа са напълно достатъчни. Но през всички тях той се труди упорито, защото само идея не е достатъчна. Всеки детайл бива "изпипан” до съвършенство, за да се появят творенията, на които се възхищаваме.

Картините, които младият швед създава, са сюрреалистични, провокативни и безкрайно любопитни. Те са бягството от реалността, паралелната вселена, разкрита през очите на един творец. Йохансон не е просто фотограф, който умее да използва добре фотошоп. Той е мечтател и авантюрист, той ни води на границата между два свята. И докато наблюдаваме, изведнъж започваме да се чудим кой всъщност е истинският.

Фотографиите не могат да бъдат описани. Те трябва да бъдат почувствани и осмислени. Защото всички имаме своята собствена призма, а образите, които тя пречупва, са прекалено различни.

Разгледайте нашата галерия и се убедете сами в таланта на шведския творец Ерик Йохансон.

 

30 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 21.11.2011|13:36
Значи това е човекът, който седи зад тези страхотни произведения на фотошоп изкуството. Прекланям се пред таланта и креативността му. За такова нещо се изисква уникален ум, който едновременно да ражда творчески идеи и да ги пресъздава на практика. Уникално! Съвременното изкуство е рожба на съюза между фотографията и рисувателния талант. Малко са хората, които могат да уловят и двете. Благодарности за статията.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay