Размазани снимки и устойчиви вярвания

Мода от различен ъгъл. Уилям Клайн е легенда в историята на модната фотография

В историята на една личност можем да прочетем, че мрази модата и нейната библия Vogue. Въпреки омразата си обаче, Уилям Клайн снима 12 години за емблематичното списание, създавайки едни от най-ярките фотоси на 60-те години. Снимки, които говорят. Разказват за модата и нейните взаимоотношения със света, шепнат за сексуалната революция по това време и красноречиво отразяват раждането на тънкия висок ток и леопардовите мотиви.

Фотограф, художник, режисьор на документални филми и отличителен графичен дизайнер. А той просто спечелва първия си фотоапарат на игра на покер, докато е в армията. Уилям Клайн е кариерен хамелеон. Един от най-влиятелните в модния бранш в средата на миналия век. Животът го сблъсква с Vogue, благодарение на любопитния поглед на арт директора на списанието Александър Либерман, който попада на абстрактните творби на Клайн в Париж. Удивен от работата му, той отправя ексклузивно предложение към Клайн, давайки му възможност да отговаря за специалните проекти на списанието. Двамата си стисват ръцете и от този ден нататък Уилям започва да променя историята на модната фотография.

Първият проект на Клайн за броя са снимките на материал, наречен Life Is Good & Good For You in New York. Противно на очакванията, фотографът носи в редакцията снимки на истинския мегаполис - мръсен, шумен и негостоприемен. Vogue ги отхвърлят, все пак Уилям иронизира образа на следвоенен просперитет, който Америка се опитва да покаже. Но продължава да работи за тях.

Клайн снима истината. Пада си по реалистичните изображения и в никакъв случай не робува на клишето. Характерни за работата му са размитите образи. Тях постига с нетрадиционно осветление, широкоьгълен обектив и снимане с ниска скорост.

Размазани снимки и устойчиви вярвания

Моделите, които всъщност са единственото, което харесва в модния свят, са неговите кукли. А той е кукловодът. За една емблематична фотосесия в Рим манекенките дефилират по уличния подиум, а той ги снима от покрива на висока сграда. Впрочем няколко нахални италианци дори помислят момичетата за високоплатени проститутки.

Но към средата на 60-те нюйоркчанинът е отегчен тотално от модния свят. По това време го вълнува снимането на филми, което превръща в своя основна дейност. Qui etes-vous, Polly Maggoo? от 1966г. е едно отличително заглавие, което разказва историята на 20-годишния модел Polly Maggoo, чийто сценарий е вдъхновен от годините на Уилям в модната библия.

Останалите му филми са силно ангажирани с политиката. Снима документални ленти за Мохамед Али и Малкълм Екс. Въпреки това не липсват и още няколко пикантни модни заглавия за ценителите.

"Фактът, че след толкова години еволюция хората продължават да бъдат обсебени от външния си вид и не искат да погледнат по-дълбоко в себе си, продължава да ме изненадва.", споделя Уилям Клайн.

Може би вече осъзнал тази истина, той отново се връща към модната фотография през 80-те, за да създаде редица фотосесии и над 200 реклами. И да промени историята, така както само той умее.


17 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 05.12.2011|11:50
Във фотографиите прозира бунтарският дух на автора и стремежът му да покаже различният поглед на нещата. Харесва ми и начинът, по който иронизира модата. Идеята за размитите образи не е иновативна, но никой досега не се е опитвал да заложи на нея. Изобщо, човекът си е с вроден талант, но и не спира да го развива.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay