Кафето намалява риска от диабет тип 2, според данни на 500 000+ души

Кафето намалява риска от диабет тип 2, според данни на 500 000+ души
Pexels

Сутрешните ритуали за кафе могат да бъдат свещени. Независимо дали отивате до кафене за сутрешната си напитка или включвате машина, пиенето на кафе може да означава началото на нов ден (да не говорим, че ви помага да се чувствате по-будни и бдителни). Освен по-очевидните ползи от напитката, нови изследвания, публикувани в Clinical Nutrition Journal, показват, че пиещите кафе може също да имат намален риск от развитие на диабет тип 2.

Връзката между кафето и диабет тип 2

Диабетът тип 2, който засяга около 1 на 10 души в Америка, е хронично заболяване, характеризиращо се с инсулинова резистентност. Инсулинът е хормон, който регулира кръвната захар, така че хората с диабет тип 2 може да имат високи нива на кръвната захар, което може да доведе до сърдечни или бъбречни заболявания или загуба на зрение. Диабетът също е свързан с високи нива на възпаление. 

Изследователите отдавна подозират, че кофеинът може да помогне за намаляване на възпалението, но екипът на това ново проучване установи, че предишни изследвания по темата са имали ограничения и противоречиви резултати.

Използвайки данни, взети от две проучвания с голяма популация (проучването на UK-Biobank и проучването в Ротердам), те се стремят да разберат механизмите зад "добре установената" връзка между по-високата консумация на кофеин и по-ниския риск от диабет тип 2.

Проучването на UK-Biobank включва 502 536 души в Обединеното кралство от 2006 г. до 2010 г. и включва последващи данни за участниците през 2017 г. Неговата цел е да се разберат генетичните влияния и начина на живот върху често срещаните заболявания. Проучването в Ротердам, което започва през 1990 г., продължава в Нидерландия. Авторите на скорошното проучване на Clinical Nutrition Journal разглеждат три кохорти от Ротердамско проучване, обхващащи общо 14 929 души от 1990 до 2006 г. и включващи последващи данни от 2015 г.

Те избират тези набори от данни по няколко причини. Като за начало и двата документират навиците за консумация на кафе на участниците и имат дълги периоди на проследяване. Проучването на UK-Biobank преди това е използвано в изследване, което заключва, че леката до умерена консумация на кафе (около половин чаша до три чаши дневно) е свързана с по-нисък риск от смърт. Междувременно проучването в Ротердам е анализирано, за да се разбере по-добре как консумацията на кафе може да повлияе на бъбречната функция. Участниците в проучването на UK-Biobank пият средно по три до четири чаши кафе на ден, докато участниците в проучването в Ротердам пият средно между половин и две чаши на ден.

Изследователите са имали три цели, докато са анализирали тези обширни данни: да открият как дългосрочното обичайно пиене на кафе влияе върху инсулиновата резистентност и диабет тип 2, да разберат степента, до която свързаните с диабет тип 2 маркери за възпаление медиират ефектите и да видят дали и как ефектите се променят според вида кафе и дали човек пуши.

Техните открития потвърждават връзката между по-високата обичайна консумация на кафе и по-ниския риск от диабет тип 2 и инсулинова резистентност. Консуматорите на смляно ( филтрирано или еспресо ) кафе е най-вероятно да имат полза в сравнение с хората, които пият разтворимо кафе или кафе без кофеин. Непушачите също са по-склонни да се възползват от пушачите.

Изследователите стигат до това заключение, след като установяват, че пиенето на кафе е свързано с по-ниска концентрация на възпалителни биомаркери, включително С-реактивен протеин и лептин, и по-висока концентрация на противовъзпалителни биомаркери, като адипонектин и интерлевкин. 

Те открили, че увеличаването на консумацията на кафе (пиенето на една допълнителна чаша кафе всеки ден) е свързано с 4% по-нисък риск от диабет тип 2. Изследователите обаче добавиха, че са необходими повече проучвания върху биомаркерите на възпалението и видовете кафе, за да се потвърдят техните открития.

Извлечете максимума от сутрешната си напитка

Това изследване служи като напомняне, че стига да не сте чувствителни към кофеин, кафето може да бъде здравословна част от рутината ви за благополучие ( при условие че го пиете в подходящото време ). И не е нужно да го пиете черно: Има няколко добавки, които могат да направят чашата ви още по-здравословна и по-задоволителна:

Опитайте да смесите с колаген: Колагенът поддържа по-гладка кожа, растеж на косата и здравето на червата и ставите. Семейството протеини, известни като колаген, прави много за вас, включвайки кожата, костите, хрущялите и мускулите на тялото ви. Добавянето на висококачествен колаген на прах към вашето кафе може да подобри ползите от напитката и да я направи по-лесно смилаема. 

Добавете кокосово масло: Добавянето на лъжица кокосово масло към кафето ви може да помогне за предотвратяване на кофеиновото безпокойство и да направи напитката по-засищаща.

Пропуснете обаче захарта: Въпреки че добавянето на мляко може да е полезно, добавянето на захар към ежедневното ви кафе вероятно не е добра идея, тъй като захарта е свързана с повишено възпаление. 

Кафето е напитката, която продължава да дава. Ново изследване, публикувано в Clinical Nutrition Journal, установи, че пиенето на кафе може да намали риска от диабет тип 2 и инсулинова резистентност поради неговите противовъзпалителни свойства. Сякаш преданите пиячи на кафе се нуждаят от повече причини да се насладят на сутрешната си напитка!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay