Малките принцове на нашето време

Децата с аутизъм заслужават да бъдат забелязани, приети и обикнати - така, както приемаме и обичаме героя на Антоан дьо Сент-Екзюпери

Малките принцове на нашето време

"И ако тогава някое дете дойде при вас, ако се смее, ако има златни коси, ако не отговаря, когато го разпитват, ще отгатнете кое е то. Тогава бъдете любезни!" - Антоан дьо Сент-Екзюпери, "Малкият принц"


На 3 декември тази година за първи път ще бъдат връчени наградите "Малкият принц". За онези, които най-много са помогнали животът на децата с аутизъм в България да стане по-хубав. 

А ние - хората, които все още с нищо не сме допринесли - знаем ли изобщо какво е общото между Малкия принц и тези деца? Не знаем. Защото много от нас не се интересуват. Сякаш ни е по-лесно да обичаме героя от една книжка, да го разберем и да чувстваме заедно с него, но когато става въпрос за "странните" малки принцове около нас, ние просто не ги забелязваме. 

"Най-същественото е невидимо за очите." 

Но ние не можем да продължаваме да се преструваме, че и тези деца са невидими. В наши дни аутизмът е най-бързо разпространяващото се разстройство в развитието. Ако преди 20 години диагностицираните малчугани са били средно по 5 на 10 хиляди, то в момента броят им е стигнал до 1 от 100 деца и продължава да расте. При момченцата случаите са четири пъти повече.

И все пак, какво общо има Малкият принц с този проблем? Мнозина специалисти и родители на деца с разстройства от аутистичния спектър са изказвали мнението, че героят на Екзюпери не е извънземен, а показва признаците именно на дете с аутизъм. Ще изложим някои от тези становища тук, с надеждата да ни помогнат да забелязваме симптомите на заболяването и да гледаме по-човешки на тях.

Особено поразяваща е приликата между Малкия принц и общите характеристики на децата, които се диагностицират със Синдрома на Асперже - състояние, близко до аутизма. 

- Фантастичният разказ на любимия принц за неговите междупланетни пътешествия, опитите му да разговаря с възрастни (крал, суетен човек, пияница, бизнесмен, фенерджия, географ) може лесно да се разгледа през призмата на аутистичния спектър. Детето просто се чувства и изглежда като извънземно, тъй като не може да разбере логиката и ценностите на останалите. То в никакъв случай не е нискоинтелигентно (напротив, нивото му може да е много над средното), но не притежава уменията на останалите деца да поддържат "нормален" разговор, да разчитат езика на тялото и да си служат с него.

Малките принцове на нашето време- Някои деца с лека форма на аутизъм могат да се изразяват много добре, понякога дори доста по-формално, отколкото се очаква от тяхната възраст. Необичайното при тях се състои по-скоро в онова, което говорят, отколкото в цялостните им говорни способности. Те са склонни към педантичност и дълги монолози на любимите си теми - също както Малкия принц, който може да разказва за розата си и за живота на своята планета с часове.

- Нерядко се случва децата с аутизъм да повтарят една и съща фраза често, по един и същи начин. Героят на Антоан дьо Сент-Екзюпери проявява същата характеристика, констатирайки, че възрастните са "много странни" при абсолютно всяко от запознанствата си на различните планети.

- Аутистите не обичат рутината им да бъде променяна. Малкият принц - също. Можем да бъдем сигурни в това, четейки как носталгично описва ежедневието на родната си планета.


- "Малкият принц ми задаваше много въпроси, но сякаш никога не чуваше моите" - пише Екзюпери и това е поредното доказателство, че героят прилича на децата с аутизъм. Когато разговарят с някого, те често проявяват своеобразен егоизъм, обръщайки внимание единствено на онези теми, от които самите те се интересуват.


- Ханс Асперже, именитият изследовател на детската психика, твърди, че децата с аутизъм рядко подкрепят речта си с адекватни лицеви изражения и жестове. "Обикновено лицето им е застинало и празно, погледът е отдалечен, сякаш изгубен." Тези характеристики също съвпадат с описанието на Малкия принц: "много сериозен, като някой, който се е загубил надалеч". Понякога аутистите избягват да гледат в очите на събеседника си, друг път се вторачват в него за продължителен период от време. Принцът показва и двата модела на поведение в определени моменти от книгата. Освен това ясно се забелязва контрастът между спокойното му във всички илюстрации лице и силно сбърчените чела на останалите нарисувани герои.    

54861922-0c90-aea4-c9ae-f3b4d72a0ffd- Малкият принц и аутистичните деца си приличат дори външно. В своите изследвания отпреди десетилетия Асперже отбелязва, че младите му пациенти се характеризират с "фина костна структура", "силно изразени черти", "почти аристократичен вид". Вероятно така е изглеждал и Малкият принц, имайки предвид, че титлата му не се споменава никъде в книжката на Екзюпери - авторът заключва, че момчето е "принц", единствено по външността и маниерите му, които описва като "очарователни". 

- Голяма част от децата със синдрома на Асперже не се справят добре в игри, сързани с двигателните умения, показват слаби способности за писане и рисуване. От подобна гледна точка, интересна е хипотезата, че Малкият принц може тъкмо поради тази причина да е бил така настоятелен в желанието си някой да му нарисува овца. Трябва да уточним обаче, че това твърдение не е обобщаващо за всички хора с разстройства от аутистичния спектър. Често се случва те да проявяват забележителен талант в определена област, било то математика (филма "Рейнман"), музика или изобразително изкуство (няколко спиращи дъха примери за това сме ви показали тук).

Както виждате, дечицата с такива разстройства много приличат на любимия за няколко поколения герой. Те по никакъв начин не са отблъскващи, просто са различни и живеят в собствения си необикновен свят. След като можем да обичаме очарователния Малък принц, да го идентифицираме с "детето в себе си" и да го приемаме такъв, какъвто е, защо не се опитаме да покажем същото отношение и към многобройните малки принцове и принцеси в истинския живот?         

48 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 06.12.2012|00:32
Филмът на Мария Цънцарова "За малките принцове": http://www.youtube.com/watch?v=8kavGJj33HI
11
Не е посочен 04.12.2012|07:53
Аутизмът е много коварна болест, срещу която обществото трябва да вземе мерки. Тези мерки най-вече трябва да са свързани към адаптацията на проблемните деца в същото това общество, в което членуваме всички ние.
10
Не е посочен 03.12.2012|16:23
Тъжно е,че има толкова болни деца,но всичко,от което те се нуждаят е любов.Не е нещо,което не можете да им дадете...
9
Не е посочен 03.12.2012|14:34
Броят на тези дечица расте за жалост
8
Не е посочен 03.12.2012|12:13
А още по-страшното е, че все още не са ясни причините за това заболяване, което възпрепяства и лечението на самото заболяване.
7
Не е посочен 03.12.2012|11:29
така си е , но някои хора го забравят това
6
Не е посочен 03.12.2012|10:51
Естествено, че заслужават, макар животът на родителите им да е една непрестанн борба за тяхното интегриране в обществото, пълноценно развитие и успех. Те са деца като всички останали, но просто с по-различно светоусещане.
5
Не е посочен 03.12.2012|09:58
Aутизмът много трудно се диагностицира.Нека не забравяме,че децата въпреки странностите са си деца...
4
Не е посочен 03.12.2012|08:52
Тези деца живеят в свои собствен свят, но те трябва да бъдат разбирани и обгрижвани, но повечето хора гледат на тях по - различен начин.
3
Не е посочен 03.12.2012|07:57
Много интересни поднесена информация и разбираемо. Децата аутисти понякога трудне се приемат в обществото, тъй като досущ като Малкия принц живея в свой собствен вътрешен свят и се боят от цялата тази ежедневна глъчка, която ние примаме за нормалност.
2
Не е посочен 30.11.2012|18:44
За голямо съжаление броя на тези деца се увеличава.
1
Не е посочен 30.11.2012|18:18
Много добра статия. Никога не се бях замисляла за връзката и приликата между Малкия принц и децата аутисти, а явно приликите са огромни, даже започвам да си мисля, че малкият принц е вдъхновен от такова дете. На мен тези деца винаги са ми били по-интересни от останалите, изобщо не мисля, че са по-малко, даже точно обратното, има някаква загадка в тях, мисля, че реално са доста по-напреднали.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay