ХИВ и слухът на децата

Има голяма вероятност детето, изложено на вируса преди раждане, да загуби слуха си в тийнейджърските години

ХИВ и слухът на децата

Миналата седмица бяха оповестени резултатите от важно изследване на Националния здравен институт в САЩ. Новините са тъжни, но по-добре да се разпространят, за да може цялото общество да реагира адекватно в долуописаните ситуации.

Учените са установили, че от загуба на слуха страдат 9-15% от децата, носители на вируса на СПИН и 5-8% от онези, които не са заразени, но майките им са били ХИВ-позитивни, докато са ги носили в утробата си. По-рано тази година беше съобщено, че и вероятността за езикови увреждания е по-засилена при дечицата, изложени на опасния вирус.

"Ако родителите и учителите знаят, че детето има проблем със слуха, ще могат да вземат мерки за компенсация на това в редица комуникативни ситуации. Например, ще го слагат на предните чинове в часовете и ще избягват твърде шумни места" - казва ръководител на проведеното неотдавна изследване.

В него са били включени над 200 деца, изложени на ХИВ, на възраст между 7 и 16 години. Над 60% от тях също са били носители на вируса. Тъй като темата е изключително деликатна и засяга именно идното поколение на човечеството, решихме да припомним основните факти, засягащи отношението между ХИВ-позитивни родители и техните деца.

- Според Световната здравна организация, ако не се предприема специално антиретровирусно лечение, 30% от бебета на ХИВ-позитивни майки се заразяват в утробата. При още 5 до 20% това може да се случи по време на кърмене.

- ХИВ-позитивният баща е вероятно да зарази майката и оттам - самото дете, по гореописания начин. За да се намали този риск, някои двойки прибягват до пречистване на спермата и изкуствено осеменяване.

- Тестовете на всички деца, които се раждат от заразени жени, показват, че и те са ХИВ-позитивни. Но това не означава, че задължително са заразени, тъй като антителата на майката се прехвърлят на бебето в утробата й.

В заключение можем само да кажем, че от сърце се надяваме за крепкото здраве на възможно най-много деца и родители. И нека онези, които са болни, успеят да изживеят пълноценно времето си, въпреки трудностите!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
 
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 28.06.2012|10:26
Най-тъжното е,че вече трябва да има лекарство,но сигурно го пазят или тестват все още!
7
Не е посочен 28.06.2012|10:14
такива статии много ме натъжават,но за жалост такава е реалността,тази болест взима наистина много жертви
6
Не е посочен 28.06.2012|08:55
Болестта на века.Трябва да бъдем изключително предпазливи, на най-големият си враг не пожелавам болест като тази.Точно заради опасността трябва да се вземат предпазни мерки, за да предотвратим заразяването.
5
Не е посочен 27.06.2012|14:55
Жалка и доста тъжна картина!Това е полезна информация,но е стресираща също така!
4
Не е посочен 27.06.2012|14:45
Тъжно, дано да намерят начин да помогнат... Не е справедливо децата да плащат за грешките на своите родители.
3
Не е посочен 27.06.2012|14:00
Добре е , че има и такава информация- полезна е, но това е много тъжно и дано да не се случва на никого.
2
Не е посочен 27.06.2012|13:50
това е полезна информация , трябва да се знаят такива неща , за да се взимат някакви мерки от по-рано ...
1
Не е посочен 27.06.2012|13:40
това си е доста тъжно :(
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay