Борбата със СПИН е всеки ден

Черната статистика сочи, че само един ден за борба с ХИВ не е достатъчен

Борбата със СПИН е всеки ден

Всички знаем, че 1 декември е световен ден за борба със СПИН. Дали е редно да се говори за това само на този ден, няма да коментираме. Не може обаче да не споменем жестоката статистика или елементарните предпазни мерки, които всеки трябва да спазва. Целта е от незасегнат наблюдател, да не станем потърпевши. Темата винаги е болезнена. Срещу СПИН трябва да се борим всеки ден, но само днес. 

В България за последната година официално в Министерството на здравеопазването са регистрирани 1582 ХИВ-позитивни лица. Това е със 109 случая повече от миналата година. Черната статистика още сочи, че над 45% от заразените са хора под 29 години. Има и пет случая на лица под 15 години.

Не можем и не искаме да коментираме тези цифри. Но можем за пореден път да дадем правилните съвети как да се предпазим и как да се държим с вече диагностицирани ХИВ-позитивни.

Използвайте презерватив!
Това винаги седи на челно място, когато говорим за превенция не само на СПИН, но и на всяка друга венерическа болест. Сексът без презерватив е допустим единствено при постоянни партньори, след направен тест и на двамата за ХИВ антитела, и то 6 месеца след последния сексуален контакт с друг партньор.

Моногамията не е толкова страшна!
Риск от инфекция дори и след използване на презерватив също има. Затова и честата смяна на интимните партньори не е желателна. Само доверие не е достатъчно!

Заразата е не само по полов път!
Заразата може много лесно да се пренесе и чрез кръв, сперма, урина или вагинална течност. Затова винаги е добре да се внимава за попадането на някоя от тези субстанции в устата, лигавицата или в очите.

Добре е да знаем, че винаги можем да си направим безплатен тест за ХИВ антитела, особено ако попадаме в някоя от рисковите групи. В България, в повечето областни градове, такива центрове са кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване КАБКИС.  

Борбата със СПИН е всеки ден

Това са най-простите и най-често изричаните съвети за предпазване от Синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Никога не е излишно да ги повторим. 

Помнете още нещо: дори и да разберете, че някой ваш познат вече е заразен, това не означава, че трябва да го изключите от живота си. Една прегръдка или прекараното време с него няма да ви зарази. Той е отчаян, той е объркан, той не знае какво да прави! Той се нуждае от вас! Подкрепете го!

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 03.12.2012|14:31
Нека да се работи в насоката да се информира повече подрастващото поколение с тези болести от какво се причиняват и какво трябва да се прави да се предпазим от тях.
3
Не е посочен 03.12.2012|11:26
Обикновено тези до които достига информацията са едни и същи и те се пазят.
2
Не е посочен 03.12.2012|10:22
Не е зле по-често да се повтарят основните съвети,щом се увеличават заразените,значи липсва информираност
1
Не е посочен 03.12.2012|09:33
Броят на заразените се е увеличил при лицата под 29 години. Това е много лошо, нека по - младите да се уграмотяват повече преди да започнат своя интимен живот.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay