Важно за всички родители: Как да разпознаете и лекувате ротавирус?

Важно за всички родители: Как да разпознаете и лекувате ротавирус?

Ротавирусът или стомашният грип не изглежда като сериозно заболяване. Но може да бъде наистина опасно за децата. Важно е да знаете всички симптоми и да сте готови веднага да предприемете действие, тъй като животът на бебето буквално зависи от реакцията ви.

Няма да ви плашим със статистически данни. Ще ви кажем какво да правите, за да лекувате ротавирусите и как да избегнете последствията.

Не забравяйте, че ротавирусът няма нищо общо с грипа.

Какво е ротавирус? 

Ротавирусът е открит от професор Рут Бишоп, лекар от Австралия. Заразените вирусни частици приличат на колело или топка (от латинската дума rota, което означава колело).

Когато тези частици проникнат в телата ни, процесът на храносмилането се влошава, човек има тежка диария и повръщане, а при децата има и съпътстваща висока температура.

Основни симптоми

Основните ротавирусни симптоми са:

гадене и повръщане

диария

висока температура

стомашна болка и къркорене на червата

Основната заплаха за детето Ви е дехидратацията, причинена от тези симптоми.

В някои случаи се появи кашлица и хрема, така че е доста трудно да се разбере какво не е наред. Някои деца могат да припадат и да получат конвулсии поради бързото обезводняване.

Как да разберете дали е ротавирус или хранително отравяне? 

Лесно може да се обърка ротавирусът с хранителното отравяне и обратното. Също така няма голяма разлика в лечението. 

В случаи на хранително отравяне:

Повръщането не е толкова тежко.

Няма висока температура.

Няма диария или минава бързо.

Болката в стомаха не трае твърде дълго.

Как да лекувате ротавирус и кои лекарства са опасни в този случай?

Тъй като дехидратацията и минералният дефицит са най-опасните неща за вашето дете, лечението трябва да бъде насочено към тези проблеми. Лечението зависи от симптомите, тъй като няма специфични лекарства срещу ротавирус.

Важно е да направите следното:

Давайте достатъчно течности. Специалните солни разтвори (електролити) ще възстановят баланса на необходимите елементи. И, разбира се, не забравяйте за водата. В случай на силно повръщане детето трябва винаги да пие малки количества. Ако детето не иска да пие вода, опитайте да му дадете вода със спринцовка. 

Измерете температурата. Ако количеството вода е достатъчно, тялото ще победи по-бързо вируса. В случай на висока температура, трябва да дадете на детето температуропонижаващо лекарство.

Използвайте сорбенти (активен въглен и лекарства, съдържащи сорбенти).

Не използвайте антибиотици. Антибиотиците не се борят срещу вирусите и могат да станат опасни в случаите на ротавирус. Те засягат червата, които вече са засегнати и това може да причини остра диария. Антибиотиците се предписват от лекари само в някои случаи - например, ако диарията продължава повече от 14 дни, човек е диагностициран с хелминти или има предполагаем случай на холера.

Ако не можете да намерите електролити от аптеката, можете да направите разтвор, който ще достави на организма необходимите количества сол и други елементи:

30 мл вода

2 супени лъжици захар

1 ч. л. сол

1 ч. л. сода за хляб

Кога трябва да реагирате бързо?

Хората на всички възрасти страдат от ротавирус, но най-често са засегнати деца под 6-годишна възраст. В някои случаи е необходима помощ от лекар. Някои от тях препоръчват предотвратяване на инфекцията чрез поставяне на ротавирусна ваксина.

Ротавирусът е изключително опасен за деца под 2-годишна възраст, така че трябва да действате бързо.

Трябва да се обадите на лекар, ако бебето е дехидратирано. Основните симптоми на дехидратацията са: бебето не се поти, изпитва затруднения в дишането или не уринира повече от 3 часа. Също така, наблюдавайте дали вашето дете плаче без сълзи и дали езика и лигавиците са сухи. В този случай децата са изложени на висок риск от пневмония.

Не се страхувайте да посетите лекар - лекарите ще направят всичко, за да помогнат на вашето бебе.

Необходима ли е определена диета?

През първите 24 часа човек вероятно няма да иска да яде, но трябва да пие достатъчно вода. Можете също така да дадете на детето си чай вместо вода. Млякото и млечните продукти са забранени, тъй като ротавирусът допринася за непоносимостта към лактозата.

Трябва да забравите за пилешкия бульон и супата, тъй като те водят до диария.

Какво е позволено да се яде? Опитайте се да храните детето с неутрални продукти и бавно да разширявате менюто, когато диарията вече не е проблем. Хранете със:

Сухари

Овесена каша, направена във вода

Картофи със зеленчуков бульон

Печени ябълки

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay