Гинеколкогичен преглед, цитонамазка, мамография: Каква е честотата на профилактичните прегледи при жените?

Гинеколкогичен преглед, цитонамазка, мамография: Каква е честотата на профилактичните прегледи при жените?
Canva

Честотата на профилактичните прегледи за женско здраве може да варира в зависимост от възрастта, медицинската история и цялостното здравословно състояние на индивида. Ето обща насока за честотата на някои важни прегледи:

  1. Гинекологични прегледи:
  • Жени на възраст 21-29 години: Препоръчително е да посещавате гинеколог поне веднъж годишно за основен преглед и изследване с (цитонамазка).
  • Жени на възраст 30-64 години: Освен годишния основен преглед, трябва да се прави цитонамазка на всеки 3 години, освен ако вашият лекар не препоръча друго. Освен това трябва да се направи мамография на всеки 1-2 години за жени над 40 години.
  • Жени над 65 години: Ако имате нормална цитонамазка и отрицателна мамография, може да не е необходимо да правите рутинни цитонамазки след 65-годишна възраст. Въпреки това, трябва да продължите с редовните мамографии, докато не достигнете 75-годишна възраст.
  1. Преглед на гърдите:
  • Всички жени трябва да извършват самостоятелен преглед на гърдите поне веднъж месечно.
  • Освен това трябва да обсъдите с вашия лекар най-добрия график за клиничен преглед на гърдите въз основа на вашата възраст, семейна история и други рискови фактори.
  1. Други превантивни грижи:
  • Колоноскопия: Препоръчва се за жени над 45 години, като честотата зависи от резултатите от предишни колоноскопии и индивидуалния риск.
  • Изследвания на холестерола и кръвната захар: Тези тестове обикновено се препоръчват на интервали от 4-6 години, започващи от 20-годишна възраст, в зависимост от риска от сърдечни заболявания и диабет.
  • Зъболекар: Посещавайте зъболекар на всеки 6 месеца за почистване и проверка.

Важно е да запомните, че това са общи насоки и може да не се отнасят за всеки индивид. Винаги се консултирайте с вашия лекар за персонализирани съвети въз основа на вашата конкретна медицинска история и рискови фактори.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay