Сурови разбирания

С какво се храниш и в какво вярваш, когато си веган

Сурови разбирания

Обединени сме от факта, че сме консуматори и разделени, според хранителните си принципи. Според някои Junk food течението е предимство в забързаните дни и нощи, а според други няма по-вкусно ястие от това, приготвено с отношение, грижа и любов. Доматите от градината на баба например, са най-вкусни - факт, в който, сигурна съм, всички вярваме. И освен, че имат много хубав и характерен вкус, са и сочни и полезни, много повече от онези на пазара. Водени от тези и още много други предимства, веганите са избрали именно вегантството като своя лична философия.

Основният и водещ принцип на веганите е защитаването на правата на животните на всяка цена. Освен че не консумират животински продукти /млечни, месо, риба, мед/, те твърдо застават против убиването или използването на животните за научни експерименти, включително тестването на лекарства и козметични продукти. Тяхната философията не обхваща само хранителните навици, тя е признак за дълбоко осъзната загриженост и непристъпни принципи. Хранене с мисъл и грижа за света. Не просто за свое собствено удоволствие.

В България съществува "Българско вегетарианско общество", чийто председател е една наша героиня, с която ще се запознаете съвсем скоро - Полина, и още няколко веган ентусиасти. В интервюто си за jenite.bg тя разказва, че се борят за осигуряването на вегетарианско меню в държавните заведения, плюс решаването на още няколко важни проблеми, които стоят пред веганите.

Специализираните веган магазини на територията на страната все повече се увеличават и тепърва ще стават още повече. В супермаркетите вече се забелязва широк спектър от вегански продукти, а в столицата има страхотни специализирани био магазини, които предлагат добър асортимент от здравословни биологични храни.

Първият подобен магазин и вегетарианският ресторант "Слънце и Луна"* са любими веган места с утвърдено име в столицата. Известни са с пълнозърнестия си пшеничен хляб с квас, който приготвят на място.

Cabra* /от испански - "коза"/
е друго приятно веган месетнце, където с удоволствие ще ви предложат бадемов хумус, таратор с ядково мляко или зеленчукови кюфтенца.

My Organic* и Зоя* са изключително добре снабдени със сертифицирана биокозметика и биохрани. Плюс са наличието на специализирана литература и допълнителната информация, която любезно предоставят собствениците, при желание.

Mastic Spa* е специализиран в предлагането на биокозметика от остров Хиос, произведена на основата на мастикова смола /известна като съкъз/, а предложенията варират от комбинации с вино, шоколад, кафе, билки, зехтин и минерална вода.

По-големи затруднения в намирането на веган продукти срещат любителите на идеята, които живеят в по-малките градове на страната ни. За щастие съществуват няколко специализирани онлайн сайта, където освен много подробна информация, има и опция да се правят поръчки от цяла България.
Такива места са zelenazemia.com, zoya.bg, kalinka.bg, mynatureshop.com.

Съществуват храни, към които веганите се отнасят с изключителна почит. Кълновете например са суперполезни, а често и пренебрегвани от вечно заетия човек. Те притежават силата да лекуват, защото защитават клетките от влиянието на свободните радикали. Отглеждане им се случва бързо и лесно. За да получите кълнове, накиснете семената в дълбока тенджера за дванадесет часа. След това измийте обилно с вода, сложете обратно в тенджерата и отгоре сложете марля. След още дванадесет часа ще се появят първите кълнове. Могат да се консумират като добавка към салатата, киселото мляко или основното ястие.


Друга "веган храна" е тофу. Високо хранителна, богата на протеини храна, която се приготвя от пресеченото соево мляко. Според много вегани това тофу, което се намира в повечето супермаркети у нас, съдържа промишлен натриев хлорид, консерванти, оцветители и прочие. Именно поради тази причина те избират да си го приготвят вкъщи. Как?

Примерни грамажи за продуктите: 500 гр соя и 2 с.л. лимонов сок

Измитата соя се накисва за 12 часа в студена вода, която се сменя задължително 3 пъти през това време. Накиснатите зърна се смилат с миксер, като се добавя малко вода. В тенджера се слага да ври 1 литър вода, а след завирането се добавя соята. Бърка се непрекъснато до получаването на гъста пяна на повърхността, когато се сваля от котлона. След това дъното на сито се покрива с два пласта марля /тензух/ и се изсипва соевата маса. Соевото мляко се оставя да се отцеди в чиста тенджера, след което при постоянно разбъркване се вари на слаб огън на 5 минути. Оставя се да изстине. В 200мл. вода се добавя лимоновия сок, а след него и соевото мляко на тънка струйка и при непрекъснато бъркане. Тофуто се оставя в суроватката за 20 минути, след това се изсипва в сито, застлано с двоен слой тензух. Покрива се с два слоя марли, отгоре се поставя чиния и тежест около 1кг., за да се пресова. След 20 минути мекото тофу е готово. То може да се съхранява в хладилник около една седмица, сложено в плътно затворен съд с вода, която се сменя всеки ден.

Веганството е преди всичко личен избор, който веднага се отразява на аспекти от живота; то може да бъде и резултат от будната ни съвест, и широко отворени очи, които виждат, че да ядеш суров труп на доскоро живо същество, въпреки че се е приело като нещо напълно естествено, не е. 

 

* Ресторантът "Слънце и луна" е на ул. "Уилям Гладстон" 18Б (ъгъла с "Княз Борис"), а магазинът на ул. "Юри Венелин" 1 (до ул. "Шишман", 7-мо у-ще)

* Cabra e на ул. "Оборище” 18

* Оrganic e na ул. "Парчевич" 48

* Зоя е на ул. "Аксаков" 22

* Мastic spa e на ул. "Кърниградска" 12


73 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 07.08.2011|16:04
В София вегански места за съжаление няма (официално) камо ли специализирани ...
2
Не е посочен 07.08.2011|16:01
ne znaeh , che v Sofiq ima vegan mesta ... O.o i to spezializirani :)))
1
Не е посочен 05.08.2011|11:47
Хубава статия, макар да ми звучи малко все едно сме някакви екстремисти :) Изобщо не е задължително да имаш наблизо специализирани магазини за да си веган, макар определено да са в плюс за разнообразието. Навсякъде в страната можеш да си намериш пресни плодове и зеленчуци, ядки, хляб и тестени изделия, семена, растителни масла, консервирани зеленчуци, зърнени и бобови култури, кореноплодни, зеленолистни.. А и може да си поръчваш през интернет по-специализирани стоки в големи разфасовки. Радвам се за обективната информация :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay