Jenite сме верни почитателки на сладкото. Затова и обичаме да ви предлагаме рецепти на десерти, които можете да приготвите у дома. Ще ви разкажем за един кекс, чиято тайна съставка е фантата портокал. Тя помага тестото да набухне и "размества пластовете”.
Необходими продукти
4 яйца
1 чаша захар
½ чаша олио
2 ½ брашно
100 масло
1 чаша фанта
1 бакпулвер
2 с.л. какао
1 ванилия
Начин на приготвяне
За тази доза ще ви трябва голяма форма за кекс. Ако нямате такава, намалете пропорциите наполовина. Мярката на чашата, спомената в необходимите продукти, е 200 мл.
Разбийте в дълбок съд с миксера яйцата, захарта и олиото. След това започнете да добавяте фантата и брашното. Направете това бавно, за да избегнете появата на буци. Добавете в сместа бакпулвера и ванилията, както и разтопеното масло. То ще направи кекса ви по-мек и ще го предпази от изсъхване.
Намазнете формата и поръсете с малко брашно, за да не залепне сладкишът. Излейте сместа до половината. В остатъка сипете какаото и размесете. След това добавете и него във формата. Печете на 180 градуса, 50 минути.
Кексът става "шарен”. Различните пластове от сместа се размесват и "избухват” заради фантата. Този десерт е много вкусен и изглежда интересно.
Ако тази рецепта ви е харесала, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!
373 | 7 |