От броени дни разглеждам рецептите на Дан Лепард от Guardian и се изкушавам от всяка от тях. За това реших да споделя една от вече любимите ми с вас.
Това е вкусно, ароматно сладкарско изделие, което ще бъде идеалният комплимент към следобедните ви разговори с приятелки през уикенда.
Специалните съставки са:
150гр. кафява захар
50гр. черен петмез или меласа
3 средни по големина яйца
125 мл. слънчогледово олио
125 гр. джинджифил нарязан на ситно и подсладен
175гр. настърган сладък картоф
150гр. брашно
75гр. конопено брашно
3 ч.л джинджифил на прах
3 ч.л. бакпулвер
За глазурата/крема
200гр. пълномаслено крема сирене, студено
100гр. обезсолено масло, леко размекнато
1 с.л. канела
125гр. пудра захар
Начин на приготвяне:
Сложете на дъното на две малки кръгли тавички незалепваща хартия за печене и загрейте фурната на около 180 градуса. Разбийте захарта, петмеза и яйцата, докато се получи хомогенна смес. След това добавете олиото, захаросания джинджифил и сладкия картоф и продължете разбъркването. Пресейте брашното с джинджифила на прах и бакпулвера и леката получена смес от прахообразни съставки прибавете чрез разбъркване равномерно към другата смес.
Изсипите готовата смес в тавичките и печете за около 25-30 минути. Оставете да изстине. Разбийте половината крема сирене с маслото, канелата и пудрата захар до мек крем, след това добавете останалото сирене, като разбивате на бавни обороти, за да се получи по-гъста смес. В отделен съд, според естетическите ви желания, подредете на пластове кекса и крема, като завършите с крем. Накрая поръсете с канела и се обадете на приятелките ви да се подготвят за специален момент на гурме удоволствия.
4 | 1 |