Класическият новогодишен десерт баклава допълва перфектно празничната трапеза! Ето как да го приготвите!
Необходими продукти:
400 г готови кори
1 ч.ч. орехи
150 мл масло
ЗА СИРОПА
800 мл вода
500 г захар
Ванилия
Начин на приготвяне:
Наситнете орехите. Намажете дъното на тава за баклава с мазнина и поставете 1 кора, след това намажете с малко масло и сложете втора кора. Подредете ги по този начин, докато стигнете до средата на корите.
По средата разпределете равномерно смлените орехи с малко масло. Продължете да редите корите една след друга с мазнина между тях.
Изпечете на слаба фурна - 150 градуса, до зачервяване. След това извадете тавата и я оставяме да се охлади. След това пригответе сиропа.
В тенджера сипете водата, захарта и ванилията. Разбърайте ги и ги сложете на котлона. Водата трябва да заври.
След това котлонът се изключва и сиропът се оставя за 2-3 минути да се успокои. Залива се вече студената баклава. Оставя се да престои 24 часа.
0 | 0 |