Традиционна коледна питка

Традиционна коледна питка
recepti.gotvach.bg

Не е коледна трапеза, ако няма ароматна пухкава питка. Днес ви даваме рецепта за традиционна коледна питка:

Необходими продукт:

За тестото:

500 г брашно

1 суха мая (или 25 г свежа мая)

1 чаша топло мляко

1/2 чаша захар

1/2 чаша разтопено масло

2 яйца

Лимонова кора (от 1 лимон)

Сол на вкус

За украса:

1 яйце (за намазване)

Необходими продукти:

Пригответе тестото:

Разтворете маята в топлото мляко с малко захар и оставете да извира.В голяма купа смесете брашното, захарта, разтопеното масло, яйцата, лимоновата кора и маята. Замесете меко тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно или мляко, за да получите консистенцията на тестото.

Покрийте тестото и оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.

Сглобете питката:

Разточете тестото на правоъгълник с дебелина около 1 см. Разпределете равномерно разтопеното масло. Завийте тестото на руло, като го започнете от едната страна. Разрежете рулото на охлювчета. Подредете ги върху подготвената тава за печене, покрита с хартия за печене. Изчкайте още поне 30 минути, докато удвоят обема си.

Украса и печене:

Разбийте яйцето и намажете питката с него. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути или докато стане златисто.

Охладете и сервирайте:

Извадете питката от фурната и я оставете да се охлади преди да я разчупите.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay