След като официално обявихме началото на Седмицата на десертите, ще ви научим как да си направите еврейски сладкиш. Той е перфектният десерт за всяка зимна вечер, а оригиналната рецепта научихме от Kulinar.bg
Необходими продукти
2 ч.л. коняк
4 ½ ч.ч. захар
1 кисело мляко
180 мл вода
2 пак. ванилия
125 гр. масло
1 пак. кокосови стърготини
1 бр. яйчен жълтък
1 ч.л. сода бикарбонат
4 с.л. какао
2 ч.л. канела на прах
2 ч.ч. брашно тип 500
200 мл олио
Начин на приготвяне
Разбийте олиото и 2 чаени чаши захар до побеляване. Прибавете киселото мляко и разбийте отново.
След това сложете канелата, какаото, содата, разбъркайте хубаво и добавете брашното.
Изсипете сместа в предварително намазнена и набрашнена тавичка. Печете на 250 градуса.
След като изстине, пригответе сиропа от 1/2 чаена чаша вода, 1/2 чаена чаша захар и 2 ванилии. Оставете тази смес да поври 7-8 минути.
След като сладкишът е напълно изстинал, го залейте със сиропа и изчакайте да изстине.
Оставете маслото в купа на стайна температура, докато омекне. След това добавете 1 чаена чаша захар и жълтъкът. Разбъркайте добре.
Когато сиропираният сладкиш изстине, го намажете равномерно с глазурата и поръсете с кокоса.
Оставете го да престои 3-4 часа в хладилник, за да стегне глазурата. След това консумирайте с удоволствие!
13 | 3 |