Изискана торта с кестени

Рецептата е унгарска, а резултатът – страхотен!

Изискана торта с кестени

Обичате ли печени кестени? А варени? Обичате ли... Всъщност, нямаме особено много други "кестенови" въпроси. За съжаление, ядковите плодове на симпатичния широколистен род не се използват достатъчно често в готварството. Поне в този век и тази страна. А това си е жалко, тъй като кестените са изключително вкусни по специфичния си начин и могат да ни послужат както при приготвянето на супи и основни ястия, така и за десерти.

Ние ще започнем наобратно – от десертите. Конкретната рецепта, която ви представяме, идва от Унгария и е много специална. Не е за всеки ден, но може да ви окаже очарователна помощ, ако имате важен празник през есента.

Необходими продукти:

400 гр кестени
½ ч.ч. масло (най-добре да бъде неосолено)
4 с.л. тъмен ром
300 гр черен шоколад (натрошен)
6 яйца
¼ с.л. сол
½ ч.ч. бяла захар

За глазурата:

180 гр черен шоколад (натрошен)
1 ч.ч. сметана
1 с.л. тъмен ром
8 захаросани кестена (ако не можете да си ги набавите, просто си сварете повече и опитайте с тях)

Приготвяне в 10 стъпки:
1. Варете кестените около 10-15 минути, за да омекнат. След това ги обелете, изцедете добре и натрошете на по-дребни парченца.

2. Междувременно загрейте фурната до 180 градуса. Застелете с пергаментова хартия форма за печене с диаметър 23 см, намажете отгоре с масло.

3. Отделете белтъците на яйцата от жълтъците.

4. С помощта на блендер или кухненски робот, направете пюре от кестените, смесени с маслото и рома. Когато получите хомогенна консистенция, добавете в нея разтопения шоколад и продължете да бъркате, докато съставките се смесят добре. Без да спирате, присъединете към пюрето и отделените жълтъци – един по един.

5. В отделна купа разбийте с миксер белтъците и солта, малко по малко добавете и захарта.

6. Изсипете около една трета от белтъчната смес в шоколадово-кестеновото пюре, разбъркайте. След това внимателно добавете и всичко останало. Изсипете го в предварително подготвената форма за печене, заглаждайки повърхността.

7. Печете тортата на 180 градуса в продължение на 40-45 мин. След като я извадите, изчакайте 5 минутки да поизстине и можете да я преместите в друг съд.

8. Докато готовата вкусотия се охлажда, можете да приготвите глазурата ѝ. Това става, като сложите останалите 180 грама натрошен шоколад в купичка и ги залеете със сметаната, която преди това сте кипнали на котлона. Разбърквайте, докато получите гладка смес, след което добавете в нея и лъжицата ром. Потопете всеки от кестените в глазурата и ги оставете да "стегнат" в покрит с фолио съд.

9. Внимателно излейте глазурата върху тортата, като заглаждате повърхността с помощта на шпатула и оставяте вкусната смес свободно да се стича отстрани. Изчакайте 2 часа, след което можете да украсите произведението си с приготвените сладки кестени.

10. Последната стъпка е най-лесна – просто се насладете максимално на своя шедьовър!           

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



19
Не е посочен 30.10.2012|09:28
кестените не ми вдъхват особено доверие,но тази торта изглежда толкова добре,че съм готова да експериментирам с вашата рецепта!
18
Не е посочен 29.10.2012|19:30
Никога не съм опитвала кестени:/
17
Не е посочен 26.10.2012|14:04
Тази торта изглежда божествено и адски апетитно. Обожавам такива шоколадови изкушения, а идеята с кестените ми допада много.
16
Не е посочен 26.10.2012|13:57
Тази торта трябва да бъде направена!
15
Не е посочен 26.10.2012|13:54
Определено ще трябв ада се опита това чудо1
14
Не е посочен 26.10.2012|13:45
Много обичам вкуснотиии...
13
Не е посочен 26.10.2012|13:43
С какво ли мога да заменя кестените!
12
Не е посочен 26.10.2012|13:28
Мисля да се пробвам да я направя! Може и да е доста вкусна!
11
Не е посочен 26.10.2012|13:08
Супер,ще се пробва!Звучи ми като лауреатът на есенните вкусотийки!
10
Не е посочен 26.10.2012|12:59
Ауу, направо ми потекоха лигите! Преди години правих с една приятелка, такава торта. Тогава тя я наричаше "торта на софийските аристократични госпожици", беше много връткава, но е най-вкусната торта,която някога съм яла.
9
Не е посочен 26.10.2012|11:45
Наистина звучи изискано!
8
Не е посочен 26.10.2012|11:44
Както съм гладна.... много ми се хапва!
7
Не е посочен 26.10.2012|11:36
Аххх,.... как ми се доядоха печени кестени!
6
Не е посочен 26.10.2012|11:34
Потекоха ми лигите! Много вкусно звучи!
5
Не е посочен 26.10.2012|11:21
Звучи ми доста вкусно и различно!
4
Не е посочен 26.10.2012|10:51
Звучи и изглежда много апетитно, с удоволствие бих опитала тортата :)
3
Не е посочен 26.10.2012|10:21
Не съм фен на кестените, но пък затова съм голям фен на шоколада и на рома - още сега събота и неделя ще вземе да ги изпробвам тези кестени на тази тортичка ;)
2
Не е посочен 26.10.2012|09:50
Не мога да повярвам, че от кестени може да се получи нещо подобно! Изглежда доста вкусно, но тъй като никога не съм яла кестени, не мога да си представя горе-долу какъв му е вкуса. Мисля все пак да пробвам рецептата.
1
Не е посочен 26.10.2012|09:48
Печени кестени съм яла само като съм ходила в Турция.Много са хубави наистина!Но така на торта никога!Трябва да се пробва!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay