Обичате ли печени кестени? А варени? Обичате ли... Всъщност, нямаме особено много други "кестенови" въпроси. За съжаление, ядковите плодове на симпатичния широколистен род не се използват достатъчно често в готварството. Поне в този век и тази страна. А това си е жалко, тъй като кестените са изключително вкусни по специфичния си начин и могат да ни послужат както при приготвянето на супи и основни ястия, така и за десерти.
Ние ще започнем наобратно – от десертите. Конкретната рецепта, която ви представяме, идва от Унгария и е много специална. Не е за всеки ден, но може да ви окаже очарователна помощ, ако имате важен празник през есента.
Необходими продукти:
400 гр кестени
½ ч.ч. масло (най-добре да бъде неосолено)
4 с.л. тъмен ром
300 гр черен шоколад (натрошен)
6 яйца
¼ с.л. сол
½ ч.ч. бяла захар
За глазурата:
180 гр черен шоколад (натрошен)
1 ч.ч. сметана
1 с.л. тъмен ром
8 захаросани кестена (ако не можете да си ги набавите, просто си сварете повече и опитайте с тях)
Приготвяне в 10 стъпки:
1. Варете кестените около 10-15 минути, за да омекнат. След това ги обелете, изцедете добре и натрошете на по-дребни парченца.
2. Междувременно загрейте фурната до 180 градуса. Застелете с пергаментова хартия форма за печене с диаметър 23 см, намажете отгоре с масло.
3. Отделете белтъците на яйцата от жълтъците.
4. С помощта на блендер или кухненски робот, направете пюре от кестените, смесени с маслото и рома. Когато получите хомогенна консистенция, добавете в нея разтопения шоколад и продължете да бъркате, докато съставките се смесят добре. Без да спирате, присъединете към пюрето и отделените жълтъци – един по един.
5. В отделна купа разбийте с миксер белтъците и солта, малко по малко добавете и захарта.
6. Изсипете около една трета от белтъчната смес в шоколадово-кестеновото пюре, разбъркайте. След това внимателно добавете и всичко останало. Изсипете го в предварително подготвената форма за печене, заглаждайки повърхността.
7. Печете тортата на 180 градуса в продължение на 40-45 мин. След като я извадите, изчакайте 5 минутки да поизстине и можете да я преместите в друг съд.
8. Докато готовата вкусотия се охлажда, можете да приготвите глазурата ѝ. Това става, като сложите останалите 180 грама натрошен шоколад в купичка и ги залеете със сметаната, която преди това сте кипнали на котлона. Разбърквайте, докато получите гладка смес, след което добавете в нея и лъжицата ром. Потопете всеки от кестените в глазурата и ги оставете да "стегнат" в покрит с фолио съд.
9. Внимателно излейте глазурата върху тортата, като заглаждате повърхността с помощта на шпатула и оставяте вкусната смес свободно да се стича отстрани. Изчакайте 2 часа, след което можете да украсите произведението си с приготвените сладки кестени.
10. Последната стъпка е най-лесна – просто се насладете максимално на своя шедьовър!
5 | 0 |