Тайната съставка за най-добрия сладкиш с кафе? Трябва да са ябълки! Те придават допълнителна сладост, както и правят кекса изключително сочен и нежен. Освен това този есенен десерт (или закуска, или лека закуска...) не може да бъде по-лесен за приготвяне...
Необходими продукти:
За кекса:
Спрей за готвене
2 1/2 ч. брашно
1 ч.л. канела
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч. масло, на стайна температура
3/4 ч. кафява захар
3/4 ч. захар
2 големи яйца
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
1 ч. заквасена сметана
2 средно големи ябълки, обелени и нарязани
За заливката:
12 с.л. масло, разтопено и леко охладено
1 1/2 ч. брашно
3/4 ч. кафява захар
1 ч.л. канела
щипка сол
Пудра захар, за поръсване (по желание)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180° и напръскайте тавичка със спрей за готвене. В средна купа разбийте брашното, канелата, солта, бакпулвера и содата за хляб.
В голяма купа с помощта на миксер, разбийте маслото и захарта на средна скорост до кремообразна смес. Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре след всяко добавяне. Добавете ванилия и разбийте, за да се комбинират. Изстържете страните на купата, за да се уверите, че всичко е равномерно разбъркано. Добавете сухите съставки и разбийте на ниска скорост, докато останат само няколко сухи ивици. Добавете заквасената сметана, а след това и ябълките. Прехвърлете тестото в подготвената тава и загладете горната част с шпатула.
В средна купа смесете разтопеното масло, брашното, захарта, канелата и щипка сол. Поръсете трохите отгоре върху тестото.
Печете до златисто, 50 до 60 минути. Оставете да се охлади напълно.
Поръсете с пудра захар и сервирайте.
Да Ви е сладко!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |