Слоеве от кафе, шоколад и сметана съставляват този елегантен десерт

Слоеве от кафе, шоколад и сметана съставляват този елегантен десерт
Pexels

Слоеве кафе, шоколад и сметана съставляват този елегантен десерт, който се превръща в перфектен център на вечеря в горещ ден. Просто не забравяйте да вземете предвид времето за охлаждане и замразяване.

СЪСТАВКИ

100 гр черен шоколад, нарязан на ситно

олио, за мазнина

75 гр пудра захар

3 големи яйца

450 мл бита сметана

25 мл ликьор

1 с.л. кафе есенция

1 с.л. какао на прах

УПЪТВАНИЯ
  1. Разтопете шоколада на водна баня. Оставете настрана леко да се охлади.
  2. Намазнете с олио форма за хляб или кекс с хартия за печене отгоре, оставяйки излишното да виси над ръба. Сложете захарта и яйцата в голяма купа, поставена върху тиган с кипяща вода и разбийте с електрическа бъркалка за около 5 минути, докато удвоят обема си. При повдигане бъркалката трябва да оставя следа върху повърхността. Отстранете от огъня, поставете дъното на купата в студена вода и разбийте за 5 минути, докато изстине.
  3. В отделна купа разбийте сметаната до меки връхчета и разбъркайте в сладката яйчена смес. Лъжица от това в подготвена  купичка. Полейте с 1 супена лъжица разтопен шоколад на тънък слой. Замразете за 15 минути, преди да добавите следващия слой.
  4. Сложете ликьор и есенцията от кафе в останалата сметанова смес. Внимателно изсипете 1⁄2 от това във формата. Полейте леко с още 1 с. л. разтопен шоколад на тънък слой. Замразете за 15мин. Внимателно добавете останалия разтопен шоколад към останалия крем.
  5. Изсипете с лъжица шоколадовата смес във формата като последен слой. Загладете, след това покрийте с надвисналото фолио. Замразете за поне 6 часа или за една нощ. Извадете от фризера 15 минути преди сервиране. Обърнете върху чиния за сервиране. Отстранете фолиото и поръсете с какао на прах, за да сервирате.
0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay