Слоеве кафе, шоколад и сметана съставляват този елегантен десерт, който се превръща в перфектен център на вечеря в горещ ден. Просто не забравяйте да вземете предвид времето за охлаждане и замразяване.
СЪСТАВКИ
100 гр черен шоколад, нарязан на ситно
олио, за мазнина
75 гр пудра захар
3 големи яйца
450 мл бита сметана
25 мл ликьор
1 с.л. кафе есенция
1 с.л. какао на прах
УПЪТВАНИЯ
- Разтопете шоколада на водна баня. Оставете настрана леко да се охлади.
- Намазнете с олио форма за хляб или кекс с хартия за печене отгоре, оставяйки излишното да виси над ръба. Сложете захарта и яйцата в голяма купа, поставена върху тиган с кипяща вода и разбийте с електрическа бъркалка за около 5 минути, докато удвоят обема си. При повдигане бъркалката трябва да оставя следа върху повърхността. Отстранете от огъня, поставете дъното на купата в студена вода и разбийте за 5 минути, докато изстине.
- В отделна купа разбийте сметаната до меки връхчета и разбъркайте в сладката яйчена смес. Лъжица от това в подготвена купичка. Полейте с 1 супена лъжица разтопен шоколад на тънък слой. Замразете за 15 минути, преди да добавите следващия слой.
- Сложете ликьор и есенцията от кафе в останалата сметанова смес. Внимателно изсипете 1⁄2 от това във формата. Полейте леко с още 1 с. л. разтопен шоколад на тънък слой. Замразете за 15мин. Внимателно добавете останалия разтопен шоколад към останалия крем.
- Изсипете с лъжица шоколадовата смес във формата като последен слой. Загладете, след това покрийте с надвисналото фолио. Замразете за поне 6 часа или за една нощ. Извадете от фризера 15 минути преди сервиране. Обърнете върху чиния за сервиране. Отстранете фолиото и поръсете с какао на прах, за да сервирате.
0 | 0 |