6 причини да обичаме кашу

6 причини да обичаме кашу
Pexels

Кашуто е една от най-популярните ядки. Кашуто е богато и кремообразно, което обяснява защо млякото, киселото мляко и сладоледът на основата на кашу засищат по начин, подобен на любимото на всички овесено мляко. Тези малки ядки съдържат дълъг списък от полезни хранителни вещества, така че има смисъл да ги включите в менюто си.

Лесно е да ядете повече кашу – то само по себе си е супер вкусно. Също така винаги можете да го комбинирате с пресни или сушени плодове, сурови зеленчуци и сирене. В солените ястия кашуто може да се използва за добавяне на текстура и хранителни вещества към салати или като основа към сосове. Други начини да се насладите на тези бъбрековидни ядки включват добавянето им в смутита, поръсването им върху овесени ядки или кисело мляко, или включването им в рецепти като пиле с кашу.

Като суперхрани на растителна основа, ядките и семената попадат в групата на протеиновите храни, което ги прави важна част от една балансирана диета. За да получите голямо разнообразие от хранителни вещества, трябва да консумирате всички видове ядки - и ето всички здравословни причини кашуто да бъде сред тях:

1. Кашуто е с високо съдържание на протеини

Протеинът е основен макронутриент, така че получаването на изобилие от него всеки ден от различни хранителни източници е изключително важно. Това е градивният елемент, допринасящ за здрави мускули и поддържащ телесни функции като възстановяване на клетките. Препоръчителната дневна доза е 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло. Вашите нужди от протеини могат да варират значително в зависимост от телесната ви маса, нивата на активност, възрастта, пола и други, но са необходими приблизително 46 грама протеин на ден за жени и 56 грама дневно за мъже. Похапването на кашу или добавянето му към ястията улеснява задоволяването на вашите нужди от протеини.

2. Кашуто съдържа здравословни ненаситени мазнини

Ако кашуто е известно с едно хранително вещество, това са здравословните мазнини. Терминът "здравословна мазнина" се отнася до мононенаситени и полиненаситени мазнини. Това са два от най-здравословните вида мазнини, тъй като могат да помогнат за понижаване на холестерола и да поддържат здравето на вашите клетки. Една порция кашу предлага 6,75 грама мононенаситени мазнини и 2,22 грама полиненаситени мазнини. Както омега-3, така и омега-6 мастните киселини са полиненаситени мазнини, което прави кашуто чудесен източник. 

Не е нужно да ядете голямо количество кашу, за да извлечете ползите. Всъщност кашуто трябва да се консумира умерено. Въпреки че е с високо съдържание на "добри" ненаситени мазнини, кашути съдържа и малко наситени мазнини – около 2,21 грама на порция.

3. Кашуто е полезно за здравето на сърцето

Една от най-добрите причини да ядете повече здравословни мазнини, особено кашу, са ползите за здравето на сърцето. Кашуто съдържа полезни за сърцето мононенаситени и полиненаситени мазнини. Кашуто доказано понижава "лошия" LDL холестерол, който е типът холестерол, който може да доведе до сърдечни заболявания.

4. Кашуто поддържа здравето на мозъка и психичното здраве

Яденето на храни, богати на омега-3, от сьомга до ядки, е умен ход за здравето на мозъка. Омега-3 мастните киселини са свързани със здравословното мозъчно кръвообращение, структура и функция, като помагат за подобряване на притока на кръв към мозъка, поддържат плътността на бялото и сивото вещество, намаляват появата на невродегенеративни заболявания, повишават когнитивната функция и намаляват възпалението. Кашуто също е чудесен растителен източник на аминокиселината триптофан, която е от съществено значение за създаването и повишаването на нивата на невротрансмитера серотонин (важен за стабилизиране на настроението, насърчаване на чувството на щастие, регулиране на съня, подпомагане на храносмилането и много други функции).

5. Кашуто е полезна за червата храна 

Никога не подценявайте значението на храненето за здрави черва. Да имате здрави черва означава, че чревният ви микробиом (микроорганизмите в червата) се състои от повече добри бактерии, отколкото лоши. Това също означава, че е по-вероятно да усвоите повече хранителни вещества от храната си и е свързано с всичко - от храносмилането и имунното здраве, настроението и възпалението. Редовната консумация на ядки като кашу може да допринесе за доброто здраве на червата, като предлага умерени количества фибри, противовъзпалителни растителни съединения, наречени полифеноли, и добавя разнообразие към вашата диета, което създава разнообразен и процъфтяващ чревен микробиом.

6. Кашуто е много засищащо

Ако някога сте се чувствали гладни, дори след като сте хапнали лека закуска или храна, това е знак, че изборът ви на храна не е имал правилната комбинация от хранителни вещества, за да сте сити за дълго време. Част от хранителната сила на кашуто е способността да засища. Въпреки че въглехидратите често се свързват с повишаване на енергийните нива, протеинът е това, което ви дава усещане за ситост.

По-стари изследвания са установили, че храни с високо съдържание на протеини, като кашу, са по-засищащи от храни, богати на мазнини или въглехидрати. Все пак кашуто е добър източник и на трите макронутриента. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay