Индийската кухня в никакъв случай не се изчерпва с пикантни солени ястия и изобилие от къри. Напротив, тя е изключително богата на различни и при това много вкусни десерти. Като например този крем, наречен Фирни, който поразително напомня на нашето родно мляко с ориз, подправено обаче с ароматни подправки и ядки.
Необходими продукти:
½ ч.ч. ориз Басмати
1 л краве прясно мляко
½ ч.ч. захар
½ ч.л. кардамон на прах
1 щипка шафран
2 с.л. бадеми
2 с.л. шам фъстък
Начин на приготвяне:
След като измиете ориза, го прехвърлете в купа и покрийте с вода. Оставете го да се накисне за 2 часа.
Отцедете водата и намачкайте ориза до получаването на каша с видимо едри парченца.
Смесете ориза, млякото, захарта, кардамона и шафрана във висок тиган с дебело дъно и го оставете да се готви на средна температура. Разбърквайте често, за да избегнете прегарянето на млякото.
Отделете част от начупените ядки за гарниране, а останалите прибавете към десерта. Разбъркайте хубаво. Изключете котлона.
Оставете крема да изстине и го приберете в хладилника. При сервиране поръсете с останалите ядки.
Още неустоими изкушения от Kulinar.bg:
0 | 0 |