10 метода, с които да преборите страха от майчинство

Тази задача не е толкова трудна, колкото изглежда

10 метода, с които да преборите страха от майчинство

Да се събудиш на следващата сутрин след поредната отпразнувана годишнина с любимия човек. Всичко да е прекрасно. И двамата да сте безкрайно щастливи. Докато слънцето шсе още се надига, да чуеш изречението "Толкова съм щастлив с теб" и внезапно, някак oт нищото, той да добави: "Искам бебе, това ще ме направи още по-щастлив". Ще продължите ли да бъдете все така щастливи? Възможно ли е това желание да наруши спокойствието ви?

Сигурна съм, че ви затрепера под лъжичката при мисълта за деца. Особено ако сте омъжена за него от съвсем скоро. Все още се катерите по стълбичката на успеха в своята кариера. Чувствате се страхотно и безгрижно, когато обикаляте с него света. Прекарвате дните си в блаженство заедно. С две думи, далеч сте от идеята за деца...

Плаши ви мисълта, че ще изгубите времето за себе си. Ще бъдете погълнати изцяло от грижи за тях. Ще трябва да чистите, готвите и перете за още поне един човек в дома си. Няма да ви остава време за мъжа до вас. Той може да ви се нацупи, че не му обръщате внимание и в крайна сметка вие ще се окажете между чука и наковалнята. Тогава идва моментът на сериозния въпрос - дали ще имате силите и възможностите да се впуснете в приключението с най-нежно име на света – майчинството.

Чували сте хиляди пъти историята на майка му. Как с четири деца тя е успяла да поддържа дома в ред, който, впрочем, е три пъти по-голям от вашия апартамент. Че така е разпределяла времето си, че винаги е била с прическа и грим и не на последно място – тя е утвърдена жена в бизнес средите.

От ваши приятелки знаете, че майчинството не е лесно. И не сте склонни да вярвате много на тази невероятна история на свекървата. Но повярвайте ми, има 10 стъпки, които можете да изпълните така, че без проблем да се впуснете в майчинството. Помнете, че този момент настъпва, когато вие вече сте изградена личност и периодът на майчинство е времето, в което вие ще предадете натрупания опит.

10 метода, с които да преборите страха от майчинство

Разграничете приоритетите си
Винаги ще бъдете затрупани с работа. Натискът и напрежението върху вас ще са огромни. Затова ще бъде хубаво да решите кое наистина е важно и кое може да почака. Най-важният ви приоритет безспорно трябва да бъде благосъстоянието на децата ви. Отсяването на важното от маловажното ще ви помогне да балансирате успешно между работата и семейството.

Отделяйте време за половинката си
Това, че веднъж "ви се е хванал на въдицата", не означава, че трябва да се успокоите. Напротив, моментът, в който се омъжите, започва истинската борба за запазване на мъжа. Естествено, той трябва да ви разбере, когато сте нервна, не ви е лесно все пак. Затова отделяйте време за СПА процедури, почивки в планината, разходки и романтични вечери, без да се чувствате гузни пред децата си. Повярвайте, няма по-хубава гледка за децата ви от тази на щастливите родители.

Отделяйте време за това, което ви прави щастливи
Какво ви прави щастливи? Да седнете с книга в ръка и чаша чай? Ами направете го тогава, макар и за 20 минути на ден. Хем ще ви ободри, хем ще ви бъде полезно. Не пестете от времето за себе си. Вие също сте важна!

Грижете се за външния си вид
Сменяйте прическата, цвета на косата, гардероба, гримирайте се. Освен че променяте собственото си настроение с новия си външен вид, влияете и на другите около себе си.

Ставайте рано
Всяка сутрин ставате в 5 часа не защото много ви се става рано, но така имате повече време да свършите повече задачи. Пък времето, прекарано насаме с чаша горещо кафе, докато чакате изгрева на слънцето, е незаменимо. Когато се успивате и ставате заедно с децата си, се налага да се прескачате един-друг в бързината. Това ви изнервя страшно много и не е добро начало на деня.

10 метода, с които да преборите страха от майчинство

Помолете за помощ и я приемете
Няма нищо срамно в молбата за помощ. Ако съпругът ви иска да гледа децата, за да можете вие да излезете с приятелки, приемете без колебания. Ако майка ви иска да вземе децата за уикенда - чудесно. Ще прекарате времето със съпруга си. Винаги, когато имате нужда от помощ, потърсете така. Шансът да я получите е много по-голям, когато помолите, отколкото да чакате някой да забележи, че изнемогвате.

Давайте пример
Не искате бракът ви да се разтрогне. Искате да останете винаги заедно и да бъдете силни. Много важно е да бъдете пример за децата си, защото те наблюдават всичко, което правите, и ви "копират". Внимавайте, за да може един ден, когато пораснат, да знаят и ценят истинската стойност на брака.

Изчезнете за кратко
Понякога ще ви идва до гуша от всичко. Напълно ви разбирам. Искате да избягате някъде и да бъдете сами със съпруга си. Без много да му мислете, го направете. Купете хубаво вино и отидете на някое място, но близо до дома ви, естествено, за да реагирате при евентуален проблем.

Наслаждавайте се на децата си
Радвайте се постоянно на децата си. Те растат много бързо. Гледате ги в бебешката количка и докато мигнете, те вече са студенти в друг град. Затова не пропускайте всеки един момент с тях. После ще ви липсват и ще съжалявате за пропуснатите моменти.

Забавлявайте се
Не бива винаги да вземате живота твърде насериозно. В крайна сметка, никой не остава завинаги на тази земя. Така че, защо да не се позабавлявате? Забавлявайте се с децата си, със съпруга, с приятелки. Живейте живота си. Не позволявайте на проблеми, работа и задължения да пречат на създаването на хубави спомени. 

10 метода, с които да преборите страха от майчинство

Така че, скъпи дами, не се притеснявайте от "страшната" дума майчинство. Това е най-красивият етап от живота ви. Да оставиш нещо след себе си на този свят е прекрасно. Мислете позитивно и знайте, че това, което идва след вас, е ваше копие, но в много по-добър и усъвършенстван вариант! 

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay