Нещата, които никога да не казвате на децата си

Бъдете внимателни към тези нежни създания

Нещата, които никога да не казвате на децата си

Децата са много истински, раними и сърдечни. Те приемат думите ни винаги присърце, затова трябва да внимаваме какво им казваме. Ние ще Ви подскажем кои фрази трябва да изключите от речника си, когато общувате с едно дете, независимо дали е Вашето или не.

"Не ме карай да се срамувам от теб." - Много родители по този начин мислят, че ще насърчат детето да постигне по-добри резултати, но всъщност можете да създадете само обратния ефект. Така можете да му създадете комплекси за цял живот!

Не му казвайте "Може да отидем на почивка другата година", ако го казвате само, за да спре да пита, кога ще заминавате. Това може да създаде проблеми с доверието помежду Ви.

"Когато бях на твоята възраст, правех това по-добре." - Това тотално може да срине психиката на детето. Та Вие му казвате, че сте били по-добри от него в нещо, Вие, неговият идол и кумир.

"Останалите деца се справят по-добре с това." - Не сравнявайте детето с другите, защото всяко е една вселена, индивидуалност и вие не можете да искате от него да се справя еднакво добре с всичко.

"Ти си точно като баща си/майка си." - Това е доста разпространена фраза, но абсолютно погрешна. По този начин можете само да отдалечите детето от себе си.

"Ако направиш това, ще те обичам вечно."- Та нима не го обичахте досега? Или имате съмнения? Не си позволявайте да му говорите така, защото това е вид изнудване, а залогът дори няма да го коментираме.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay