Възможно ли е да консумирате прекалено много фибри?

Възможно ли е да консумирате прекалено много фибри?

Вероятно сте чули, че яденето на достатъчно фибри може да ви помогне да отслабнете, благодарение на способността им да ви карат да се чувствате сити и регулират кръвната захар. Но възможно ли е да се консумира прекалено много от това важно хранително вещество? Накратко, да - и това може да доведе до някои неприятни странични ефекти.

Препоръчителната дневна доза е 28 грама на ден за жени под 50 години и 21 грама за жени над 50 години. Но дори ако консумирате храни, богати на фибри, като листни зеленчуци, е трудно да надвишите препоръчителната доза. 

Възможно е да консумирате прекалено много фибри, но това се случва изключително рядко. В повечето случаи хората дори не получават достатъчно фибри.

Но ако ядете твърде много фибри, усложненията включват запек, диария, подуване на корема, дехидратация и стомашни спазми. Запекът има тенденция да възниква от прекалено много разтворими фибри: овес, грах, боб, ябълки. Диарията може да се дължи на твърде много неразтворими фибри: пълнозърнесто брашно, карфиол, зелен фасул, картофи. 

Много от тези неприятни странични ефекти също се случват, когато хората увеличават приема на фибри твърде рязко. Ако в момента не ядете достатъчно фибри, най-добре е бавно да увеличите дневния си прием, докато достигнете препоръчителното количество и останете хидратирани, за да избегнете храносмилателни и стомашно-чревни проблеми. 

Фибрите са от съществено значение за здравословното регулиране на микробиологията, енергията и кръвната захар, превенцията на заболяванията и насищането, така че е препоръчително хората да консумират достатъчно плодове, зеленцучи и пълнозърнести храни. Ако консумирате препоръчителното количество, няма да имате никакви проблеми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay