Когато нещо щастливо те направи нещастен

Загубата на излишни килограми е нещо добро, нали?

Когато нещо щастливо те направи нещастен

Да отслабнеш (в случай, че има нужда) има много предимства. Човек става по-уверен, здрав, щастлив и дори по-развълнуван за обикновените ежедневни активности като да стане сутрин и да се облече.

 

Но ако си във връзка, тези чувства не винаги са споделени от партньора. Да, в повечето случаи, нова, стегната фигура определено може да подобри любовния живот, но изглежда че махалото се движи и в двете посоки. Това което ще направи половинката ви щастлив, може да го направи също толкова нещастен, ако не е готов за подобни промени.

 

Ето например, певицата Дженифър Хъдсън, която отскоро е лице (и тяло) на известна програма за отслабване в САЩ. От както се присъедини към тази програма, миналата година, Кейт свали цели 36 килограма. Тя изглежда невероятно и много щастлива, но в скорошно интервю с Джей Лено, самата тя хвърли сянка над привидното си щастие.

 

Когато Лено я попита как годеникът ѝ – Дейвид, се чувства относно промяната в тялото ѝ, тя направи интересен коментар по въпроса: "Все още се адаптира. Той не обича много промяната. Понякога ми се сърди – 'Защо ти е да се приготвяш толкова много преди да излизаш навън? Защо не излизаш навън, както преди го правеше?'

 

Има някаква логика в притеснението на Дейвид, имайки предвид, че когато го е срещнала, Дженифър е тежала с близо 40 килограма повече и той очевидно я е харесвал такава, каквато е.

 

Какво се оказва в крайна сметка? Може ли мечтаната загуба на тегло да навреди на иначе хубавата ви връзка?

 

Джесика Сетник е специалист по хранителни разстройства. Тя твърди, че проблеми, обикновено се появяват, когато загубата на тегло на един от двамата, нарушава общата им рутина като двойка и те вече не могат да споделят някои неща, които иначе са обичали да правят заедно.

 

"Не можем да спим до късно в неделя, защото ще ходя да тичам или на фитнес; вече не можем да ходим в любимия ни ресторант, защото нищо в менюто му не пасва на диетата ми; не можем да идем на кино, защото тогава съм на аеробика," и други подобни примери, дава доктор Сетник.

 

Освен външни мероприятия, смяната на хранителен режим може да повлияе и на отношенията ви у дома. Замисляли ли сте се, колко трудно би било да сте на строг режим, ако съпругът ви не трябва да мисли за фигурата си и яде каквото му харесва? Не е никак лесно да ядеш спаначена салата, докато човекът срещу теб хапва домашно приготвена лазаня с чесново хлебче и студена бира. Това е истинско мъчение.

 

Това може да засегне вас, защото оставете с усещането, че той ви тества. Той пък може да се подразни, защото чувства, че трябва промени собствените си навици, за да може вие да сте щастлива. А хапването, определено е един от любимите ритуали на мъжете.

 

Но дори и да успеете да се стиковате в моменти на хапване и време прекарано заедно, има още един малък проблем, за който да се притеснявате: несигурност. Ново тяло, обикновено значи нова доза самочувствие, което едва ли ще остане незабелязано. Съответно мъжа до вас има пълно основание да се чувства застрашен, особено като види приятелката си, която купува нови, секси дрехи и се конти много повече от преди.

 

Сетник смята, че най-доброто, което може да направите в подобна ситуация е да стигнете до корена на проблема.

 

Ако половинката ви казва: "Имам проблем с адаптирането към новата ти фигура" или "страхувам се, че като ти свалиш много килограми, а аз не, няма да ме искаш вече" и е откровен относно тези си страхове и вие (човекът, който е свалил многото килограми) може да чуете истински какво ви се казва и не застанете веднага в отбранителна позиция, това би било идеално и знак, че ще се справите с деликатната ситуация.

 

От друга страна, е напълно възможно, човекът който използва пасивно агресивен начин да ви вмени чувство за вина, отдавна да си е търсил повод да си тръгне.

 

Ей Джей Рочестър е здравен и уелнес експерт, който определено се е сблъсквал с пасивно агресивен тип хора и в любовния и в социалния си живот.

 

"Бях 136 килограма и когато отслабнах с повече от половината се сблъсках с много интересни ситуации. От приятели мъже, които вече им е забранено да дружат с мен (приятелките им вече ме имат за заплаха) до партньори, които упорито се опитват да ме направят пълна отново. Статистики показват, че мъжете имат повече доверие на жени с няколко килограма отгоре, отколкото на слабички такива."

 

Рочестър споделя, че дори е загубила няколко близки приятелки, след загубата на теглото. Тя вярва, че това се дължи на "това че те не могат да приемат, че вече не са най-слабите и секси в компанията..."

 

След този горчив опит, Рочестър решава да помага на жени, които изпадат в ситуация подобна на нейната. Сега ръководи Клуб за Здраво Тяло – безплатна онлайн общност, където жените могат да намерят подкрепа и източници, като по този начин си помагат взаимно, докато преминават през тези промени.

 

В крайна сметка се оказва, че е важно да се обградим с хора, които са готови да ни насърчат и помогнат в новото и трудно начинание, а не такива които ни теглят назад. Магията се крие в това да отсеем хубавите ябълки от гнилите и да не позволяваме на нищо да стъпче мотивацията ни.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay