Отворете си очите и отслабнете правилно

Истината за храната

Отворете си очите и отслабнете правилно

Някои "истини" и факти за диетите са повтаряни толкова много пъти, че дори да не отговарят на реалността, повечето жени започват да им вярват и да ги практикуват. Това ги оставя с погрешното впечатление, че знаят всичко, което има да се знае относно въглехидратите, мазнините и други подобни, които ги касаят.

 

Истината е, че някои от разпространените слухове не винаги са реални и правилно поднесени, което обикновено води до много неправилни диети и много разочаровани жени.

 

Направихме списък с едни от най-разпространените заблуди относно диети и хранене и реалността, която отговаря на тях.

 

Яжте само, когато сте гладни: истината е, че хората, които се хранят на равни интервали, започвайки със закуска са по-сити, мислят по-ясно и адекватно и имат по-малко промени в настроенията през целия ден. Хората, които се хранят само веднъж на ден, са по-склонни към проблеми с теглото, вероятно защото този един път на ден, в който се хранят преяждат, за да наваксат за целия ден и то обикновено с вредни храни.

За да успяваме да поддържаме здравословна диета и балансирано тегло, трябва да хапваме полезни храна през 4-5 часа, бе значение дали е през седмицата или събота и неделя.

Хората често бъркат, че ако пропуснат обяд или закуска ще спестят калории, което е много погрешно схващане, защото голяма част от тези хора си наваксват двойно калориите в едното ядене на ден.

 

Няма лоши храни, всичко е умереност: може да сте чували някъде, че няма лоши и вредни храни, има само лоши диети. Истината е, че някои храни просто не ги бива чисто хранително и съдържателно. Например един чипс, не може да се мери с един печен картоф. А и да кажем, че няма лоши храни, може да се смята просто за лиценз за някои хора да ядат каквото им попадне... просто в малки количества. Още повече, да имаме бисквити вкъщи неминуемо ни кара да преяждаме, така че една не толкова вредна храна става такава, просто защото води до вредни навици.

 

Диета с ниско съдържание на въглехидрати чисти много калории от тялото: много хора вярват, че могат да отделят мазните фрагменти (кетони) от тялото си, докато са на диета без въглехидрати. Проучване във Вирджински институт откри, че няма никакви връзка между нивата на кетоните и промените в теглото на жена, която е на нисковъглехидратна диета.

Намаляването на въглехидратите ни ограничава от толкова много храни, които имат мазнини, че човек често намалява броя на приетите калории без да иска. Първоначалният рязък спад в теглото се дължи на това, че тялото източва гликоген, за да трупа енергия. За всеки употребен грам гликоген, 3 грама вода са моментално освободени, което води до бързо сваляне на килограми, поради често уриниране. След около 10 до 14 дни, честото уриниране приключва, с което и резкия спад в теглото.

 

Имате нужда от мазнини в диетата си, защото те ви държат сити и задоволени: мазнините са най-бавно разграждащият се хранителен компонент. Поради тази причина години наред се е смятало, че бавното разграждане на мазнините в корема ни помага да сме сити по-дълго време. Скорошни проучвания обаче, доказват че пропорцията захар или мазнини има много малка или дори никаква разлика с нивата на ситост. Всъщност мазнината има два пъти повече калории от протеините и въглехидратите.

Реално, протеините ни остават по-сити и задоволени по-дълго отколкото въглехидратите и мазнините. Фибрите от друга страна или пълнозърнестите продукти влияят на чувството на ситост също колкото протеините. За да не огладнявате често яжте храни богати на фибри като плодове и зеленчуци, както и много здравословни пълнозърнести храни.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay