Отслабваме докато спим

Сънят гори калории

Ако се опитвате да отслабнете като намалите приема на калории, по-доброто и ефикасно решение би било да се наспите вечер. Според едно ново проучване организмът по-трудно изгаря мазнините, ако не сте си починали през нощта.

 

В изследването вземат участие 10 души с наднормено тегло, които са на диета. В продължение на четири седмици желаещите да отслабнат продължават да спазват хранителния си режим, но времето за сън първите две седмици е осем часа и половина, а за другите две – пет часа и половина.

 

За четири седмици участниците отслабват средно с около три килограма първите две седмици и още с три килограма следващите две. Разликата е в това, че старите килограми по-лесно се възстановяват, когато спим по-малко. По-малкото сън води и до повишаване на апетита. Предимствата на изследвания от подобен род са, че и най-незначителните разлики в теглото, в загубата на мускулна маса или телесна мазнина, могат да се отчетат.

 

Въпреки, че килограмите, с които отслабват участниците в изследването са едни и същи – когато нощният сън е с продължителност осем часа и половина, телесните мазнини намаляват, а когато спим 5 часа и половина, това се отразява на мускулната маса. Този ефект не е особено желателен. Лишаването от сън води и до увеличаване на хормона грелин (ghrelin), който в главният виновник за апетита ни.

 

Според специалистите връзката между съня и загубата на килограми се дължи на това, че когато сме будни по-дълго, имаме нужда от повече калории, за да бъдем възможно най-ефикасни в работа и в ежедневните си задължения. За да си набави "нужното гориво" мозъкът ни има нужда от протеини, които се съдържат в мускулната маса. Така мастните натрупвания остават непокътнати и дори се увеличават.

 

"Не е лесно да се отслабне здравословно, затова трябва да се възползваме от всяка възможност. Пълноценният сън е една такава възможност" казва доктор Дейвид Рапърт, директор на центъра за изследване на проблемите със съня в New York University School of Medicine. "Ако искате да извлечете максимални ползи от диетите и за да не ви се налага да гладувате, не трябва да подценявате съня".

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay